КЕВР ще издаде временни правила за търговия на невисокоефективна електрическа енергия

Промените в енергийния закон целят свиване на финансовия дефицит в системата

24.03.2015 | 18:43 Редактор: Ирина Георгиева
КЕВР ще издаде временни правила за търговия на невисокоефективна електрическа енергия

КЕВР ще издаде временни правила за търговия на електрическа енергия, които да покрият създалия се "правен вакуум" след приемането на промените в Закона за енергетиката, предаде МЕ. С тях топлофикационните дружества ще имат възможност да продават произведената електрическа енергия по неефективен начин на свободния пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на синдикалните организации, топлофикационни и въгледобивни предприятия.

На срещата бяха обсъдени промените в енергийния закон и присъстваха представители на КНСБ, федерация "Енергетика" към Подкрепа, ръководства на топлофикационни и въгледобивни предприятия, както и изпълнителните директори на БЕХ, НЕК, Електроенергийния системен оператор и КЕВР.

По думите на министър Петкова промените в Закона за енергетиката целят свиване на финансовия дефицит в енергийната система, който е над 3 млрд. лв., и стабилизиране на сектора.

"Само за 2014 г. българската енергетика е загубила 231 млн. лв. от ангажимента на НЕК за задължително изкупуване на електроенергия от топлоелектрически и заводски централи енергия." - заяви тя.

По време на срещата от страна на топлофикационни и въгледобивни предприятия бяха направени предложения за отлагане на тази законова разпоредба за период между 1 и 2 години, през който те да имат възможност за адаптация. Министър Петкова бе категорична, че промените в закона и по-специално чл. 162 не би трябвало да изненадват никого. Тя подчерта, че тази промяна в ЗЕ е разписана още през 2012 г.

"Основният проблем е свързан с това, че голяма част от топлофикациите са се превърнали в производители на електрическа енергия." - заяви енергийният министър. По нейни думи приходите на тези дружества от продажба на ел. енергия са в размер на  около 80%.

Министър Петкова отправи предложение да бъдат проведени срещи с най-засегнатите топлофикационни дружества - "ТЕЦ Сливен" ЕАД, "Топлофикация-Перник" АД и "Топлофикация Русе" ЕАД. От своя страна ЕСО оператор се ангажира да съдействат на всяко дружество при подаване на документи за излизане на свободния пазар, те да бъдат придвижени по ускорена и опростена процедура.

"Промяната в ЗЕ, свързана с изваждането от микса на топлоелектрическите и заводски централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин, транспонира европейското законодателство." -заяви министър Петкова.

Тя бе категорична, че диалогът с заинтересованите страни в сектор "Енергетика" ще продължи и всички трябва да направят необходимите отстъпки за стабилизирането на българската енергетика. Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за организираната среща във връзка с поставените от тях въпроси след приетите промени в Закона за енергетиката.