България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Хиновски: Промените в Закона на енергетиката ще имат ефект

Диверсификация на газовите доставки в южна посока да бъде приоритет за България

18.03.2015 | 10:31 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Хиновски: Промените в Закона на енергетиката ще имат ефект

Промените в Закона на енергетиката ще имат ефект, но КЕВР няма да бъде напълно независима. Това прогнозира председателят на БЕХ Иван Хиновски в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него въпреки това Комисията ще каже истината за състоянието на енергетиката у нас. Вече трябва да се търси персонална отговорност на всеки, който е на ключова позиция и взема важните решения в сектор енергетика, каза Хиновски. Той съобщи, че още на 18 март от холдинга ще внесат това предложение до Комисията по енергетика в парламента. 

"И в момента има квотен принцип. За членовете на КЕВР има разпределение колко места са на ГЕРБ, колко места са на РБ, колко места има ДПС и т.н., така че всеки представител на тези партии ще води някаква политика, съобразена с политическите сили. Едно обаче е ясно, че повече не може да има такъв необуздан популизъм и тази Комисия ще каже истината за енергетиката." - смята Хиновски.

Диверсификация на енергийните ни доставки в южна посока трябва да бъде първата по важност политика за България, отбеляза Хиновски. Според него важна тема за българската енергетика, но отлагана много дълго, е безхаберното отношение към енергийните връзки с Гърция и Турция.

"2011г. имаше от турска страна реално и инвестиционно предложение от частен консорциум за изграждане на връзката с Турция, която е най-важна за България. Този проект, поради неизвестни нам причини беше провален. Ето един пример за безхаберие." - отбеляза Хиновски.

Енергийният експерт смята, че България е интересна в момента и като се възобновят проекти като TANAP и Набуко 2, ще се окаже, че и Русия има интерес от Южен поток. Това е политическа игра, отбеляза Хиновски.

"Очаквам в момента, в който тръгне реален друг проект за диверсификация от юг, Русия да възстанови интереса си към Южен поток." - допълни Хиновски.

Нужни са няколко източника, за да се получи реална диверсификация, подчерта Хиновски.

"Големият проблем е, че какъвто и проект да тръгне от Юг, той трябва да отговаря на европейските изисквания за достъп на трета страна, което не се харесва на монополистите, тоест никой не иска да инвестира в една връзка и да не бъде сигурен в количествата, които ще продава." - допълни енергийният експерт.

Експертът смята, че идеята за газов хъб е хубава, но утопична, защото, за да докара газ във Варна, Газпром ще иска същите цени като Южен поток.

Чуйте коментара на Иван Хиновски за големите газови проекти в следващия видео материал:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
atanas.vanev.av
преди 9 години
"повече не може да има такъв необуздан популизъм и тази Комисия ще каже истината за енергетиката." - смята Хиновски.*** верно ли т'ва?! Ще каже как и защо има няколко пъти повече ВЕИ от първоначално планираните ли? А може би ще каже и кои са собствениците им? Или кой персонално се е подписал под договорите с американските ТЕЦ-ове? Даааа бе - ще каже, ама не тая година. Сигнализирай за неуместен коментар