Пазарите на акции в Европа, зависими от цената на петрола

Поскъпване на петрола ще се отрази положително на някои пазари на акции в Еропа

17.03.2015 | 16:28 Редактор: Велко Каменов
Пазарите на акции в Европа, зависими от цената на петрола

Карън Олни, директор на стратегическия отдел за пазара на акции в UBS коментира какво ще бъде влиянието от евентуално поскъпване на петрола върху европейските пазари на акции.


Джонатан Феро, Bloomberg: Ниските цени на петрола доведоха до проблеми на пазарите на акции в доста европейски държави. В Норвегия 45% от печалбите на пазара на акции зависят от петролния и газовия сектор, а в Швейцария и Германия почти 0%. UBS изчислява, че има 25% вероятност тенденцията на петролния пазар да се обърне и петролът да поскъпне до 80 долара на барел или дори повече до края на годината. Как ще изглежда европейският пазар на акции, задвижван от петрол, струващ 80 долара за барел? Какъв ще е ефектът от поскъпване на петрола върху пазара на акции?


Карън Олни: Ако петролът стигне до 80 долара за барел това всъщност ще е добре. През октомври и декември миналата година не бяхме толкова далеч от тази цена, тогава барел петрол се търгуваше първо за около 70 долара, а след това и за 60. По-късно обаче цената се срина още. Въпросът е какво ще се случи до края на годината, ако цената на петрола се стабилизира около 80 долара за барел. Всъщност това ще доведе до ръст на печалбите в Европа, защото загубите в енергийния сектор там бяха сериозни. Печалбите в енергийния сектор за 2015 г. са паднали наполовина за много кратък период, което забави растежа на пазара на акции в Европа с 6% за годината.


Джонатан Феро: Ясно е, че петролният сектор е важен за Норвегия, но не и за Италия, а според данните Ви пазарът на акции в Италия е вторият най-зависим от петролния сектор в Европа. За мен Италия се откроява заради впечатляващия ръст на пазара на акции, който вече беше регистриран. Означава ли това, че ако петролът поскъпне, акциите в Италия може да поскъпнат дори с повече?


Карън Олни: Изготвяме таблици с показатели за различните държави и бяхме напълно подготвени за резултатите на Норвегия и Италия. Анализирах Италия по-внимателно и забелязах, че там напоследък са налице намаления в дивидентите, давани от петролната компания ENI. Акциите в Италия в момента са скъпи в сравнение с дивидентите, които предлагат, за разлика от последните 20-30 години. Затова не смятам, че пазарът на акции в Италия ще бъде стимулиран, ако цената на петрола се вдигне до 80 долара на барел, защото в момента той е скъп и показателите му го подреждат на едва 10 място от пазарите на 12 държави.


Джонатан Феро:  Да поговорим за търговията на сравнителна база. SMI индексът в Швейцария например, държава в която пазарът на акции почти не се влияе от енергийния сектор, е пълен с акции на компании от сферата на здравеопазването.  Ще трябва ли да се насочим към FTSE индекса в сравнение с SMI индекса?


Карън Олни: Несъмнено. Ако петролът поскъпне до 80 долара за барел, смятам, че инвестиция в FTSE индекса е за предпочитане спрямо инвестиция във фармацевтичния сектор, който представляваше сигурно място за инвеститорите, откакто петролът поевтиня.


Джонатан Феро: Ако всичко това е базирано на цена на петрола от 80 долара за барел, какво ще се случи, ако цената му остане на същите нива като сега – около 40 долара за барел лек суров петрол и под 60 долара за барел сорт Брент?


Карън Олни: Светът просто трябва да се пренастрои. След срива в цената на петрола дефлационният натиск е нормален, но като свикнем с новата цена, сътресенията няма да са толкова сериозни. През последните 20-30 години петролът струваше около 10-20 долара за барел и след поскъпването му светът се пренастрои към новата цена. Добрата новина е, че печалбите в енергийния сектор вече паднаха и дори цената на петрола да остане на същите нива, това няма да се отрази негативно на европейските пазари.