България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Атанас Тасев: Около 900 млн. лв е годишният дефицит на България в енергетиката

Във водния сектор предстоят тежки реформи

15.01.2015 | 11:29 Редактор: Ирина Георгиева

Още по темата

Във водния сектор предстоят тежки реформи и е нужно регулаторът да се съсредоточи максимално върху тях като намали независимостта си. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него предложението всички заседания да са открити е по-скоро минус, отколкото плюс.

"Идеята да се създаде комплексен регулатор, тоест водният регулатор да бъде част от енергийният регулатор, е моя - по времето на управлението на НДСВ и министър на регионалното развитие Валентин Церовски, който наблюдаваше сектора. Също една от моите идеи беше това разделяне - да се раздели обаче регулаторът не на два департамента, както е в момента с общ председател, а на два независими. По този начин ще се намали ефективността на председателя." - припомни проф. Тасев.

Водният регулатор натрупа доста опит, работейки с енергийния регулатор, категоричен е проф. Тасев.

"Не е демократично да има изцяло открити заседания. В сегашната разпоредба за закона, закритите заседания бяха предвидени първи и преди всичко заради това, че на открити заседния да се излезе тогава, когато има консенсус в държавния регулатор, а не да се наблюдава в кухнята. Това реално даваше възможност за по-реално обменяне на мнения и търсене на компромиси в едно закрито заседание, отколкото публично. Сигурно сте забелязали, че като отключат камерите в парламента, поведението на депутатите рязко се променя и не в позитивна посока. Според мен това е минус, отколкото плюс." - смята проф. Тасев.

Около 900 млн. лв годишно е дефицитът на България в енергетиката, коментира. проф. Атанас Тасев. Заради енергийните проблеми в страната, енергийният експерт предлага няколко бъдещи варианта с т.нар американски централи

"В момента се разработват няколко сценария за американските централи. Първият сценарий е за предоговаряне - това означава да се запази нетната сегашна стойност, но да се удължи срока на експлоатация. Вторият сценарий е да се включат на пълна мощност, защото само при включване на един генератор на ТЕЦ-Марица Изток I, цената на електроенергията скача, а когато се включат и четирите цената пада на 120. Третият сценарий е да се определи и да се даде възможност за директна възможност за директно изнасяне на точно тази електроенергия и да се намери пазар в Турция. Другият сценарий, който се обсъжда в момента е да бъдат откупени централите от собственици, което означава, че държавата ще влезе вътре и ще има реална преценка за себестойността на електроенергията." - коментира проф. Тасев.

Последният сценарий, според Тасев е доста любопитен, а именно да се премине на индиректна горивна база в комплекса ТЕЦ-Марица Изток чрез газификация на лигнитите. По думите на Тасев вече има инвеститор и себестойността на електроенергията пада три пъти. 

Чуйте:

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма