Джон Кери пристигна в България

Държавният секретар на САЩ ще обсъжда енергийната независимост

15.01.2015 | 09:06 Редактор: Ирина Георгиева
Джон Кери пристигна в България

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в България, пишат от Bloomberg. На визитата си в София, той ще проведе серия от срещи, на които основната тема ще бъде как страната ни може да намали зависимостта си от руска енергия. Предмет на разговор ще бъде и сигурността у нас.

Първият дипломат на САЩ ще обсъди с българските длъжностни лица ареста на френски гражданин у нас, който твърди, че има връзка с братята Куаши, които нападнаха сградата на френското списание Charlie Hedbo, коментира длъжностно лице на държавния департамент, което не е упълномощено да говори публично.

Кери е на посещение в столицата, точно когато България се нуждае от помощ за "мудната й икономика", както и в борбата й с корупцията, пише Bloomberg. Освен това страната ни разчита на Русия за 85% от газовите си доставки.

Държавният глава ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов, както и с британския външен министър Филип Хамънд, който и на 15 януари е в София.

Енергийните проблеми в България идват от декември насам, когато руският президент Владимир Путин заяви, че спира проекта Южен поток, който трябваше да доставя газ на България и още други две страни в Европа през Черно море.

В момента САЩ работи интензивно с България, за да се намери алтернативи, коментират длъжностни лица.

 

Ядрена сделка

Кери ще обсъди и сделката, подписана между Westinghouse Electric Co. и България за строителството на нов блок в АЕЦ Козлодуй.

България в момента разчита на Русия изцяло за ядреното си гориво. Служител в американския департамент заяви, че Кери ще предложи подкрепата си на правителствената бизнес група у нас, така че  да се разрешат търговските, икономическите и регулаторни въпроси.

Според Кери от съществено значение за България е да се справи с високата корупция, което ще повиши икономическите й възможности. Корупцията заплашва не само демократичната структура на една държава, но и инвестиционния климат, заяви представител на Държавния департамент. 

Държавният секретар на САЩ ще обсъди българската роля в НАТО, имиграционните предизвикателства, които накараха страната ни да построи 30-км ограда на границата й с Турция, икономическа подкрепа за Украйна и санкциите срещу Русия.