Проф. Тасев: Може да има по-голям спад на цената за топлоенергия до края на годината

Промените в Закона за енергетиката ще доведат до намаляване на дефицита в НЕК

31.03.2015 | 11:05 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Тасев: Може да има по-голям спад на цената за топлоенергия до края на годината

Ще се задържи понижението на цената на топлоенергията от 1 април и е възможно към края на годината да има още по-голям спад. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев за агенция Фокус.

"Възможно е в следващите ценови периоди, които са тримесечни да има намаляване, което ще изглади евентуалното повишаване цената на газа." - коментира експертът.

Основният проблем на топлофикационните дружества е ниската събираемост, категоричен е проф. Тасев.

Няма никъде в света търговско дружество, което да има събираемост 50 или 60%, дори до 70% и то да се развива и да е стабилно във финансово и технологично отношение." - поясни енергийният експерт.

Недофинансирането води до невъзможност да бъдат намалени капиталовите разходи, да се правят нови инвестиции и да се въвеждат нови технологии, в резултат на което системите деградират, подчерта експертът.Според него топлофикациите трябва да въвеждат високоефективно производство на енергия.

Основният въпрос е необходимостта от инвестиции, смята проф. Тасев. Той определи състоянието на топлофикационните дружества като критично, тъй като съществува вероятност дружествата да изпаднат в техническа невъзможност да отговорят на потреблението на топла вода и парно.

Промените в Закона за енергетиката ще доведат до намаляване на дефицита в НЕК, смята експерът.

/Снимка: Архив/