Топлофикация-София със загуби за над 500 млн. лв.

14.01.2015 | 16:22 Редактор: Пролетина Съботинова
Топлофикация-София със загуби за над 500 млн. лв.

С дългове за 627 млн. лв. и 55 млн. лв загуби приключва 2014 година за Топлофикация-София. Това стана ясно след като отоплителното дружество представи пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиран своята амбициозна програма за развитието на столичната топлофикация за следващите 5 години. Близо половин милиард лева дължи Топлофикация-София към Българския енергиен холдинг, а останалите 127 млн. лв. към "Булгаргаз". Дружеството пък има да получава около 127 млн. лв от Националната електрическа компания за произведената от когенерациите електроенергия. В момента общинското дружество преговаря с Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания за възможност за разсрочване на задълженията.

"Дългът ни към "Булгаргаз" отговаря на вземанията ни от НЕК, т.е ние нямаме задължения от "Булгаргаз" ако НЕК се издължат. Тези пари, които ни дължат нашите клиенти, т.е ние имаме едни пари, които са натрупани за над 3 години и под 3 години. Тези, които са над 3 години са около 120 млн.лв " , коментира председател на Борда на директорите в Топлофикация-София Любен Параланов.

Около 55 млн. лв са загубите за Топлофикация. Дружеството ги обясниха с аварии по топлопреносната мрежа и топлата зима на 2014-та. Още от следващата година обаче Топлофикация-София планира да увеличи печалбата си с 25 млн. лв, като достигне до 45 млн. лв през 2019 година.  Новият инвестиционен план за периода 2015-2019 е на стойност половин милион лева и ще търси финансиране от европейските банки. В него е предвидено изграждането на инсталация за изгаряне на гориво от битови отпадъци, модернизация на мрежата и мощностите, намаляване на загубите и повишаване на събираемостта.

"Не мога да бъда сигурна, че програмата ще бъде изпълнена. Никога няма 100% между бизнес план и неговата реализация. Всичко зависи от организация и начина на финансиране, и в крайна сметка и контрол от страна на комисията на годишна база какво се изпълнява" коментира бизнес плана на Топлофикация-София председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.

Към момента нито едно отоплително дружество не е поискало увеличение на цената за парното за следващото тримесечие. 31 март е крайният срок, в който снабдители трябва да представят своите прогнозни цени за новия ценови период.