Доц. Валентин Колев: Енергийната борса няма да повлияе особено на сметките за бита

Авариите са свързани с физическото състояние на електрическата мрежа, коментира бившият шеф на ЕСО

11.12.2015 | 12:52 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Валентин Колев: Енергийната борса няма да повлияе особено на сметките за бита

Енергийната борса няма да повлияе особено върху разходите на битовите потребители, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR доц. Валентин Колев, бивш шеф на ЕСО.

Причината по думите е в структурата на цената на електрическата енергия в България.

„Искам да охладя очакванията на българския потребител, че няма кой знае да повлияе борсата, поради простата причина, че структурата на цената на електрическата енергия в България е доста особена. В какъв смисъл - казвал съм, че средно претегленият разход на българският абонат е от порядъка на 50 -60 лв. месечно. Това се равнява на 300 – 350 киловат часа на месец. От този разход под 50% е участието на електрическата енергия. Останалите пари са мрежови услуги, преносни и т.н.“, коментира той. В този смисъл той допълни, че не е сигурен дали „при тази ценова политика, ако битовите потребители излязат на този пазар, ще получат по-ниски разходи. Никак не съм убеден. Мисля, че ще получат по-високи разходи“, коментира той.

Той посочи още, че авариите с тока в различни части на страната са свързани с физическото състояние на електрическата мрежа, коментира бившият шеф на ЕСО

Цялото интервю в доц. Колев може да видите и чуете от видео файла.