Либерализацията на енергийния пазар пряко зависи от енергийната борса

Енергийната борса дава съответната пазарна цена на електроенергията

29.09.2015 | 16:37 Редактор: Мариета Иванова
Либерализацията на енергийния пазар пряко зависи от енергийната борса

От работата на енергийната борса пряко зависи либерализацията на енергийния пазар, тъй като дава референтна пазарна цена. Темата коментираха  участниците в дискусията "Българска енергийна борса - какво, как и кога”, предава Investor.bg.

Пазарът ще даде справедлива цена. Дали тя ще е по-висока или по-ниска от сегашната е трудно да се оцени отсега, но тя ще е реалната, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че наблюденията в други държави сочат, че при либерализирането на енергийния пазар цените първоначално се повишават, но след това се понижават дори под изходното ниво. 

По думите на енергийния министър за битовите потребители реалната либерализация на българския енергиен пазар може да се очаква най-рано през март 2016 година.

По отношение на сроковете за старта на ениргийната борса не са необходими нови законодателни промени, но трябват нови правила за търговия с енергия. Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране  да ги изготви до седмици, както е обещала.

Още по темата- четете на Investor.bg.