Либерализацията на енергийния пазар ще осигури работа на сектора в конкурентна среда

Сключен е договор между БЕХ и Световната банка

07.08.2015 | 15:27 Редактор: Ирина Георгиева
Либерализацията на енергийния пазар ще осигури работа на сектора в конкурентна среда

Либерализацията на електроенергийния пазар ще осигури работа на сектора в конкурентна среда, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при подписването на договор за консултантски услуги за предстоящото пълно въвеждане на либерализиран електроенергиен пазар между БЕХ и Световна банка.

Документът бе подписан от изпълнителния директор на БЕХ ЕАД Жаклен Коен и изпълняващият длъжността постоянен представител на финансовата институция у нас Блага Джурджин.

Сключеният договор между БЕХ и Световната банка предвижда проучване и анализ на нормативната база у нас, на актуалното състояние на енергийния пазар, както и на финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор.

Консултантските услуги на банката ще съдържат модели за постигане на финансова стабилизация на БЕХ, както и за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар в началото на 2016 г.

Изпълнителят ще извърши задълбочен финансов анализ на целия електроенергиен сектор в България, за да се оцени финансовият недостиг в НЕК при сега действащия пазарен модел.

Данните ще позволят да се изготви финансов модел на паричните потоци в енергийната система, така че да се гарантира дългосрочна финансова стабилност на БЕХ и по-специално на НЕК.

Като втора част от изпълнението на договора със Световната банка е и анализ на приложими за страната ни варианти за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Ще бъде избран най-подходящият модел на либерализиран пазар, който да се въведе в началото на 2016г.

Световната банка ще препоръча на българското правителство и подходящ компенсаторен механизъм за покриване на недостига в НЕК, формиран от разликата между пазарните цени и тези по преференциални договори. Консултациите с всички заинтересовани страни в хода на оценяването на различните модели и механизми също са важна част от договора.

"Подписването на споразумението ще помогне на българското правителство да подготви своята стратегия за финансова стабилизация и либерализация на сектора." - посочи Блага Джурджин.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен изказа задоволство от постигнатото споразумение, което ще даде основа за обективен анализ на състоянието на сектора в изключително кратък срок.

"Подписаният днес договор е свързан с един от най-важните приоритети на правителството в енергийния сектор – либерализацията на електроенергийния пазар." - каза още министър Петкова.

По нейните думи, с него се реализира най-важната стъпка в подготовката на процеса – изборът на най-подходящ модел за либерализация. След като през декември 2014 г. дружеството-оператор на бъдещия борсов пазар у нас – "Българска независима енергийна борса" получи своя лиценз, а през април тази година БЕХ подписа договор за избор на платформа с "Нордпул", сътрудничеството със Световната банка е третият важен етап от подготовката на либерализацията на пазара.

По препоръка на ЕК са предприети и стъпки за преминаване на "Българска независима енергийна борса" към Министерството на финансите, каквато е практиката в повечето страни с държавен борсов оператор.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: