Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0,11%

Ако се разкрият допълнителни резерви в сектора, КЕВР да излезе с ново ценово решение след срок от 3 месеца

31.07.2015 | 19:06 Редактор: Ирина Георгиева
Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0,11%

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0,11 % в резултат на предприетите мерки за реформа в енергетиката. Цената за индустриалните консуматори на електрическа енергия е цената на свободния пазар. Тя не се регулира от КЕВР. Това обяви председателят на Комисията Иван Иванов, съобщиха от Регулатора.

Изменението на крайните цени на електрическата енергия е както следва: за абонати на ЧЕЗ е -0,63%; за абонати на ЕВН е -0,44%; за абонати на ЕНЕРГО-ПРО е 1,09%; за абонати на ЕРП „Златни пясъци“ е -5,11%.

По справедлив начин добавката "задължение към обществото" става практически еднаква за всички потребители – битови и стопански и ще бъде на стойност 38 лв.

"Това изравняване се налага, защото първо законът ни задължава таксата да е еднаква за всички крайни потребители и второ, защото е натрупан огромен дефицит в НЕК, който трябва да преодолеем." - заяви Иван Иванов.

Предприетите през последния месец мерки от правителството и парламента за намиране на допълнителни резерви в сектор „Енергетика“ създадоха предпоставки първоначално заявеното увеличение на цената на електроенергията с 2% да бъде трансформирано в намаление на цената.

Създаде и възможност за намаляване на размера на добавката „задължение към обществото“ особено за енергоемката индустрия. За потребители над 30ГВтч – 18,77лв./МВч; за потребители над 10 ГВтч – 26,65лв./МВч; за потребители под 10ГВтч – 37,90лв./МВч.

Новият ценови период започва от 1 август 2015.

"Той не може да бъде отлаган повече във времето, защото законът не го позволява." - коментира председателят на КЕВР. Отлагането предполага допълнително натрупване на дефицит от НЕК в рамките на около 60 млн. лв. месечно.

"Мисля, че не е редно да позволяваме това, особено предвид предстоящата либерализация на пазара и необходимостта от оздравяване на сектор енергетика." - коментира още председателят на регулатора.

Законът позволява, ако се разкрият допълнителни резерви в сектора, КЕВР да излезе с ново ценово решение след срок от 3 месеца.

Вижте още в репортажа на Христиания Червенкова: