Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

К. Стайков: Протестът на бизнеса срещу повишението на цената на тока е закъснял

Не е ясно дали енергийният пазар ще бъде либерализиран до края на година

30.07.2015 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
К. Стайков: Протестът на бизнеса срещу повишението на цената на тока е закъснял

Протестът на бизнеса срещу поскъпването на тока е закъснял. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков в предаването Денят Он Ер. По думите му повишението на цената за електроенергия е можело да бъде предвидено във времето, както е можело да се предприемат и мерки, за да се избегне големият дефицит в НЕК.

"Бизнесът, който изрази недоволството си на 29 юли, не протестира, когато октомври 2014г. цените за битовия пазар на домакинствата се увеличиха с 10%, не протестира и през 2013г., когато беше увеличен с 13%, не протестираше и 2007г., когато имаше огромен ръст на регулирания пазар." - коментира Стайков.

Експертът допълни, че години наред Регулаторът е отбелязвал такива цени, които създават дефицит в системата.

"Плащаше се по-ниска цена, отколкото беше стойността на енергията и разходите за нейния пренос. И този дефицит рано или късно трябва да се покрие." - отбеляза икономистът.

Въпросът е как ще се покрие дефицитът в НЕК, смята Стайков.

"По закон стари или натрупани дефицити трябва да се покриват с ценовите решения в бъдещи периоди. Тоест това, което е натрупано в сегашния ценови период КЕВР да го включи в следващия ценови период и частично има такива наченки от страна на Комисията. Обаче това не се прави в пълния размер на натрупаните разходи, не се прави или се прави за малки периоди. Така този дефицит си остава в системата и заради това казвам, че той трябва да бъде платен, въпросът е по какъв точно начин - дали с държавна помощ, дали с пазарни цени, дали чрез регулиране." - обясни експертът.

По думите му това, което не се казва е, че в крайна сметка потребители ще платят дефицита в НЕК, но не е ясно дали чрез цената или чрез данъци. 

Не е ясно дали до края на 2015г. енергийният пазар ще бъде либерализиран, смята Стайков. По думите му до края на годината остават шест месеца и все още няма яснота какво се прави в тази посока, не е ясно дори дали се обмислят законодателни промени, които са задължителни.

"Да не говорим, че все още нямаме енергийна борса, но и нея чакаме." - допълни икономистът.

"Идеята, че за шест месеца ще освободим пазар, който не успяхме да освободим години наред изглежда доста наивна. Още повече, че никакви индикации не се виждат нито от Регулатора, нито от Законодателя. Дори и да има либерализация, дори и да приемем, че текущият дефицит на НЕК изчезне магически, макар че не е ясно как ще се случи, защото има много натрупани задължения. Тук не говорим за "Цанков камък" и за НЕК или Белене. Говорим за натрупвани задължения, които са свързани единствено и само с регулираните цени." - коментира още Стайков.

Чуйте: