Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Р. Овчаров: Недоволството на бизнеса заради цената на тока е разбираемо

Според бившия енергиен министър сега трябва да се види къде разходите могат да се съкратят

04.08.2015 | 09:47 Редактор: Ирина Георгиева
Р. Овчаров: Недоволството на бизнеса заради цената на тока е разбираемо

Разбираемо е недоволството на бизнеса заради повишението цената на тока - нормално е като си намалиш печалбата да протестираш. Това коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването Денят Он Ер. По думите му в момента трябва да се види къде могат да се съкратят разходите.

Липсва системност и на министерството, и на правителството." - смята Овчаров.

Сметката за тока вече дойде и сега трябва да видим кой ще я плаща, коментира бившият енергиен министър. По думите му сега е въпросът е кой ще поеме отговорност защо тази сметка е толкова голяма.

"От две години с вас в това студио си говорим, че цената на електроенергията не може да бъде задържана на нивата от 2012-2013г. Това, когато бяха въведени тези над 1000 млн. тера волтаици, на които трябваше да бъдат платени по някакъв начин цените на преференциалните цени, които те получават. За съжаление тогава Бойко Борисов приказваше други неща. Той тогава поддържаше ниските цени на електроенергията. Нали си спомняте 2012г. и тогавашният шеф на ДКЕВР Семерджиев си позволи да каже, че увеличаването на цените с 10-12% съвсем няма да е достатъчно и догодина ще има ново с 5%. На следващия ден, независимият регулатор, с министърът на енергетиката Делян Добрев се изправи и казаха: "Не, никакви увеличения."." - припомни Овчаров.

Над 50% от плащанията по "Цанков камък" са направени от правителството на Борисов, заяви бившият енергиен министър. По думите му от този милиард и половина, за който премиерът говори за Белене около 400 млн. са платени отново от неговото правителство.

"Всички ВЕИ-та са въведени на практика по време на правителството на ГЕРБ. Всички договори са подписани след 2010г. и то по много елементарна логика - тогава паднаха цените на фотоволтаичните панели и стана икономически изгодно те да бъдат реализирани. Когато се опитваш да превърнеш цената на електроенергията в социална политика и го правиш през един дълъг период очевидно стигаш, до сегашния момент." - коментира още Овчаров.

Според експерта това с либерализацията на енергийния пазар е следващият балон, който ще се спука от 1 януари. Тя има смисъл там, където създава конкуренция между производителите и създава право на избор на потребителите, допълни още Овчаров.

Чуйте: