Иван Иванов: 2015 е последната година с шанс за сериозни реформи в енергетиката

Промените в Закона за енергетиката от началото на годината са първа стъпка в тази посока, коментира председателят на КЕВР

24.06.2015 | 10:57 Редактор: Мариета Иванова
Иван Иванов: 2015 е последната година с шанс за сериозни реформи в енергетиката

2015 е последната година и последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово, да обслужва населението и бизнеса по стабилен начин, да влезе на либерализирания пазар на  електрическа енергия от началото на 2016. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на днешното изслушване на
ръководството и състава на комисията в парламента, предава БТА.

В началото на тази година българската енергетика се намираше в изключително тежка криза, коментира Иванов.

Промените в Закона за енергетиката от 6 март бяха първата стъпка, която позволи да тръгнат реформите в българската енергетика, отбеляза той и припомни, че първата насока е свързана с ограничаване на изкупуваното количество електроенергия от топлофикационните и заводските електроцентрали, а втората - че се отбелязва изрично, че България като страна-член на ЕС ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродни мисии и средствата ще отидат директно през МЕ в обществения доставчик.

Иванов посочи още, че КЕВР се стреми да въведе по-голяма справедливост при ценообразуването в тарифната политика.

Тази справедливост, освен чрез пряката цена на тока, трябва да бъде въведена чрез добавката "задължение към обществото".

След 2 ноември, когато започне да работи българската електроенергийна борса, ще има добавка "задължение към обществото", която трябва да бъде универсална, посочи той и допълни, че тази добавка в досегашния си модел е била неравномерно разпределена. „Потърпевши бяха битовите потребители и дребният бизнес, които плащаха 53 лева добавка, а излезлите на свободния пазар - само 19 лева“, обясни председателят на КЕВР. - „Това, което иска сегашният състав на КЕВР, е създаването на единна добавка "задължение към обществото" - 40 лева на мегаватчас“, обясни Иванов. Той уточни, че европейските директиви дават възможност енергоемките производствени предприятия в българската индустрия да могат да се възползват от редуциране на тази добавка, което за тях ще сведе промяната в цената на около 1 процент.
Иванов каза още, че с предприетите мерки "НЕК ще излезе на печалба" в края на следващия регулаторен период.

Подробностите от изслушването на енергийния регулатор в парламента вижте в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Цветан Атанасов: