Манипулацията в спора за повишаването на цените на тока

Коментар на Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България

22.06.2015 | 10:38 Редактор: Мариета Иванова
Манипулацията в спора за повишаването на цените на тока

Манипулация имаме винаги, когато хората не осъзнават истинската причина и цел на някакво въздействие върху техните нагласи, поведение и отношение. Това коментира в предаването Денят ON AIR  с водещ Ивайло Лаков председателят на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров. Повод за изказването му стана обсъжданото увеличение на тока за бизнеса и готовността на правителството да отстъпи от първоначално заявеното намерение само за определени предприятия вдигането на цената да е по-малко.

Припомняме, че преди ден на специална пресконференция председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев посочи, че се обмисля вариант, който да намали тежестта за индустрията по отношение на изкупуване на ток от ВЕИ.  Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна коментира, че правителството е против увеличението на цената на тока и ще инициира публичен дебат по темата в НС.

„По принцип политическият живот е интересна социо драма, играят се роли, проиграват се сценарии,“ коментира Димитров. Той поясни, че при манипулацията обикновено истинаката причина не е известна, „дори и на тези, които много активно говорят за това, че знаят истинските причини. В дълбочина стои нещо много просто- когато хората имат много нерешени проблеми, изпитват тежки чувства- безпокойство, несигурност за бъдещето си и др. подобни, те стават много податливи на всякакви въздействия, които имат скрити цели“.

По думите на психолога българите „имаме хронично високо ниво на безпокойство“. - „Бих казал екзистенциален ужас, тревожност за всичко, което ни заобикаля, и припознаваме,  преживяваме света, в който живеем като несигурно място“, коментира той.

В тази връзка той посочи, че „най-честият пример е манипулацията чрез зависимост, или ако не направиш това, което аз искам, аз ще ти направя нещо, което на теб определено не ти се иска. И  контролът върху това. Но хората обикновено без да осъзнават дори,  имат много зависимости – от силните, влиятелните, от тези, които могат да им осигурят достъп до ресурси и влияние.  И от тази гледна точка масовата манипулация е създаването на зависимост, от която няма излизане“, коментира Димитров. - „Един от добрите  примери е бизнесът да бъде изплашен с цените на тока и след това да се появи доброто правителство, което да припознае себе си като добрия спасител. Това са едни от често срещаните форми. Посочва се проблем и веднага се припознава кой може да го реши така че да се успокоят страстите, да се намали напрежението и да се постигнат нови линии на влияние“, коментира експертът.

Взаимното обвинение от всички политически сили по думите на експерта е „ един друг театър“, който се изразява в представянето на много сериозни различния с цел прокарване на опозиционни решения.

Д-р Димитров коментира и противопоставянето между роми и българи от последните дни с думите, че „това е друга форма на не винаги осъзнавани механизми на манипулация. Те работят по канала на това, че срещу някой трябва да се противопоставим“.

Психологът поясни, че „ обикновено групи, които изпитват тази тревожност за своето оцеляване, много бързо припознават идеологически и други каузи, политически, институционален натиск, който им казва кого да мразят, за да бъдат решени техните проблеми“.

„Когато обществото е много тревожно, когато е нагнетен този ужас, не само при ромите, при много големи групи от българите, поради социално-икономическия им статус, те много лесно могат да се поддадат на манипулации за това как и къде да насочат гнева си, особено ако  това е много добре представено политически- под формата на представителство, на отстояване на права. Има много начини и едните и другите, да бъдат вкарани в много опасен водовъртеж на взаимна омраза, като всъщност фундаменталните им проблеми не се решават нито във фундаментални политики, нито в институционални практики,“ коментира експертът.

По отношение на ролята на медиите в изграждането и поддържането на манипулации той коментира, че „в съвременния свят информацията е изключително ценен ресурс, но нейното представяне, селектиране, калибриране може да бъде изключително мощно манипулативно средство“.