България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Велев: Броят на работещите в енергетиката трябва да се намали

Съкращаването на 1/3 от персонала в сектора ще спести 250 млн. лева годишно от държавния бюджет, коментира изпълнителният директор на АИКБ

17.06.2015 | 11:45 Редактор: Радослава Димитрова
В. Велев: Броят на работещите в енергетиката трябва да се намали

В енергийния сектор има много неефективности и разхищения, като големият брой на работещите в енергетиката е едно от тях. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него е наложително съкращаването на излишния персонал, защото заетите са в пъти повече от необходимото. В момента в цялата държавна енергетика у нас работят около 20 хил. души, за които се отделят близо 780 млн. лева годишно за възнаграждения, уточни Велев. По думите му ако се съкрати 1/3 от персонала, държавата ще спести около 250 млн. лева.

НЕК купува скъпа енергия и я продава евтино и това създава тези огромни дефицити, подчерта експертът. Той определи като най-скъпи енергийни източници възобновяемите, американските централи и високоефективните мощности – заводските централи и когенерациите. Според него злоупотреби има и при производителите на евтина енергия.

Единствено 27 компании ще имат увеличение на цената на тока от 4 до 13%, а за останалите скокът ще бъде от 14 до 20%, уточни Велев. По думите му не бива заводите и работниците да поемат удара от новата цена на тока и е немислим подобен ръст. В Европа бита плаща по-скъп ток, защото не може да прогнозира потреблението си и цената е на дребно, допълни директорът.