Кунева: Важно е да подкрепим индустрия, която налага българската марка

Създаването на работни места и продукти с добавена стойност са постижими чрез избор на ниши, в които сме най-силни, коментира вицепремиерът

18.06.2015 | 15:55 Редактор: Мариета Иванова
Кунева: Важно е да подкрепим индустрия, която налага българската марка

Създаването на равни и прозрачни условия за всички е единственият и най-сигурният шанс да гарантираме

Още по темата

икономически растеж и да подобрим конкурентоспособността в България. За нас е много важно не просто да създаваме работни места, а да подкрепим такъв тип индустрия, която създава стабилност и налага българската марка – с какво сме известни и с какво се налагаме пред света. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа, който се провежда днес, на кръгла маса „Правна рамка за растеж и заетост“, предава Investor.bg.

Ние трябва да изберем нишата, в която сме най-силни, и това ще създаде работните ни места и продукта с добавена стойност. Ако успеем да наложим например продуктите от земеделието и селското стопанство, няма да е по-малко престижно от високите технологии, посочи Кунева.

Няколко са реформите, които е крайно време да осъществим, продължи Кунева. Тя за пореден път посочи, че става дума за съдебната реформа, борбата с корупцията и електронното управление. „Крайно време е да се направи необходимото в тази посока, за да си оправим държавата и да си свършим работата“, каза Меглена Кунева и напомни, че стъпка в тази посока е направена вчера с приемането на законопроекта срещу корупцията от кабинета.

Ние сме застаряваща нация и се нуждаем от различни мерки, за да привлечем квалифицирана работна ръка, както и да създаваме наша квалифицирана работна ръка, която да помага за икономическия растеж, каза още тя.

България трябва да акцентира върху иновациите чрез подкрепа на инвестициите, препоръча Сидхад Шарма от Световната банка по време на презентацията си, посветена на икономическия растеж и работните места. По думите му това е работещата формула за по-слабо развитите икономики.

Анкета сред участниците в кръглата маса, реализирана на момента, показа, че почти половината от гласувалите посочват като най-силен стимул за бизнеса и инвестициите у нас борбата с корупцията. На следващо място бе посочено реализирането на съдебната реформа, а на трето - намаляването на административната тежест.

Европейската комисия в годините след голямата криза започна с подобряването на правната си рамка и с редуцирането на законодателството до една трета от съществуващото към момента, каза още Кунева. По думите й и у нас вървим по този път – политическа стабилност, налагането на закона и правната рамка.