По-високата цена на тока ще доведе до съкращения, алармират от бизнеса

Председателят на КЕВР представи мерките за намаляване на дефицита в НЕК

17.06.2015 | 17:53 Редактор: Мариета Иванова
По-високата цена на тока ще доведе до съкращения, алармират от бизнеса

Представители на индустриалните предприятия заявиха по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм, че рязкото вдигане на цената на електроенергията за тях ще доведе до съкращения на работна ръка. На заседанието на Комисията в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски бе изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно предложенията на комисията за нови цени на електроенергията от 1 юли, предава БТА.

Иван Иванов отново представи предприетите вече мерки за намаляване на дефицита в НЕК - ограничаване на изкупуването на енергията от заводските централи и топлофикационните дружества ще намали разхода на НЕК със 130 млн. лв.; със 160 млн. лв. ще се повишат приходите на обществения доставчик, защото от 1 юли върху цената на електроенергията за технологични разходи, която плащат ЕРП-тата и ЕСО ще се наложи и цената добавка към
обществото; 226 млн. лв. ще постъпят в НЕК до края на годината от продажбата на емисии парникови газове.

При изпълнение на този ценови модел със 702 млн. лв. трябва да се намали текущият дефицит в НЕК и при положение, че за миналата година той е бил 644 млн., то дори НЕК ще излезе на печалба, посочи Иванов пред депутатите. Той отбеляза, че добавката задължения към обществото се увеличава, за да бъде покрит тарифен дефицит в НЕК в размер на 285 млн. лв. заради задължението на НЕК да изкупува по преференциални цени електроенергията от ВЕИ, заводските и топлофикационните централи и двете американски централи.

Ако не повишим добавката задължения към обществото за свободния пазар от 18,93 на 40,21 лв. за мегаватчас, то цената за бита ще трябва да се повиши със 17 процента, докато предлаганото сега от комисията повишение е само 2 процента и няма да се усети от потребителите, аргументира се Иванов.

Още по темата

Румен Радев, заместник-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, обаче заяви, че индустриален холдинг с над 2000 служители, днес е изпратил предизвестия за уволнение на 340 от тях единствено заради поскъпването на цената на електроенергията. Радев изчисли, че за да се запълни дупка от 285 млн. лв. в НЕК чрез увеличение на добавката задължения към обществото, се отваря много по-голяма дупка от над половин млрд. лв. в икономиката и тя води след себе си съкращаване на работни места и неплащане на осигуровки и данъци.

Константин Стаменов, представител на комитета по енергетика към КРИБ, заяви, че на фона на износа, който имат българските предприятия, изнасяната електроенергия е с много по-малка тежест и не би трябвало тя да е освободена от плащане на добавката задължения към обществото. В отговор председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отбеляза, че КЕВР не може да наложи тази добавка върху енергията за износ, тъй като това не е предвидено в Закона за енергетиката.

Министър Божидар Лукарски заяви, че след изричното искане на премиера и заседание на Министерски съвет, заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще предложат промяна в Закона за енергетиката, която да въведе добавка задължения към обществото и за тока, който се изнася.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: