Без санкции за ЕВН заради авариите през месец март

Ситуацията е била безпрецедентна и не може да се търсят виновни, заяви енергийният министър

26.05.2015 | 14:25 Редактор: Мариета Иванова
Без санкции за ЕВН заради авариите през месец март

Няма да има санкции за електроразпределителното дружество ЕВН заради проблемите с електрическото  захранване в Хасковска област през март, заяви по време на парламентрания контрол  министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА. Тя отговори на въпрос на  депутата Борислав Иглев за евентуални санкции спрямо електроразпределителните дружества.

Иглев посочи, че през март е имало проблем с тока за повече от седмица в над 700 населени места.

„Заради лошото време през първата половина на март, свързано със силни ветрове и обилни снеговалежи в 17 области, имаше проблеми със захранването с електроенергия. Над 1500 души в аварийни екипи отстраняваха проблемите. На 16 март електрозахранването в Хасковска област беше възстановено. Реакцията на държавата беше изключително бърза и адекватна“, заяви министър Петкова.

Тя допълни, че анализът показвал, че основната причина за авариите е лошото време и, че „ситуацията е била безпрецедентна и не може да се търсят виновни“.

Стигнахме до изводите, че е нужна промяна на нормативната уредба, свързана със сервитута на терените, където минават електропроводите, защото голяма част от проблемите бяха  паднали дървета върху кабелите и паднали стълбове.  
Проблемът е сериозен, на фона на високата цена на тока е нужна и по-добра услуга, и е нужна санкция за дружеството ЕВН, отбеляза в отговор Иглев.