22 млн. евро били просрочените задължения на AES Марица изток 1 към Мини Марица Изток

Компанията продължава работата си по влизане в сила на подписаното през април споразумение с НЕК

19.06.2015 | 11:21 Редактор: Мариета Иванова
22 млн. евро били просрочените задължения на AES Марица изток 1 към Мини Марица Изток

22 милиона евро са просрочените задължения на ТЕЦ "AES Марица-изток 1" към "Мини Марица-изток". Това обяви главният търговски директор на централата Иван Цанков, предава БТА.

"Към днешна дата НЕК ни дължи 220 милиона евро, а ние дължим на "Мини Марица-изток" 22 милиона евро. Със сумите, които получаваме, плащаме регулярно, като погасяваме най-старите такива", обясни Иван Цанков.

Той и изпълнителният директор Оливие Маркет потвърдиха, че компанията продължава работата си по влизане в сила на подписаното през април споразумение с НЕК, което предвижда цената за разполагаемост на ТЕЦ "AES Марица-изток 1" да бъде намалена с 14 процента. Крайният срок, докогато това трябва да стане, е 30 юни.

За тази цел обаче промяната трябва да бъде одобрена от банките, осигурили заема на американската компания за изграждането на централата край Гълъбово.

"Проведохме много разговори с банките и продължаваме да го правим, защото това сега е основната ни цел. Все още нямаме потвърждение, но мисля, че до крайния срок ще получим одобрение на тази транзакция. Нямам информация дали НЕК са успели да намерят средства, за да изплатят задълженията си към нас. Готови сме, ако от правителството поискат това обаче, да удължим крайният срок за влизане в сила на споразумението", обясни Оливие Маркет.

Той допълни, че няма информация от Европейската комисия как върви разследването по въпроса дали договорът на компанията с НЕК за дългосрочно изкупуване на енергията представлява държавна помощ.

От ръководството на ТЕЦ "AES Марица-изток 1" обявиха, че вече са готови с финансовите резултати за миналата година и до дни те ще бъдат официално публикувани.

Печалбата на компанията за 2014 г. е в размер на 130 милиона лева, което е с 30 милиона лева по-малко от данните за 2013 г. "Това обаче бе очаквано, тъй като имахме доста планови ремонти", обясни главният търговски директор Иван Цанков.