България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Я. Куюмджиев: Поскъпването на тока няма да намали дефицитите в енергетиката

По-високата цена на електроенергия ще се отрази пагубно на малките и средни предприятия, заяви в ефира на телевизия България Он Ер бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев

18.06.2015 | 10:16 Редактор: Радослава Димитрова
Я. Куюмджиев: Поскъпването на тока няма да намали дефицитите в енергетиката

Намаляването на дефицитите в енергийния сектор няма да стане чрез поскъпването на тока, а само чрез понижаване на разходите в системата. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев. По думите му увеличение на цената с 30% би дало резултат, но това не е необходимо. Според него реформите в енергетиката трябва да бъдат насочени към съкращаване на най-големите разходи от американските централи и възобновяемите източници. Той е на мнение, че очакваната по-висока цена на тока ще се отрази пагубно на малките и средни предприятие и ще има негативен ефект върху икономиката ни.

Според бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков решението за скока на цената на електроенергия е правилно, защото досега бизнесът е плащал два пъти повече от бита. Той уточни, че е необходима дискусия за определяне на списъка с предприятия, които ще бъдат получат компенсации. Трайков е съгласен, че са нужни съкращения на разходите, но не очаква поскъпването на тока да се усети от населението.