България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

А. Иванов: Заработването на Енергийната борса е стъпка към либерализацията на пазара

Либерализация у нас има, но тя е на високо и средно напрежение

27.11.2015 | 12:34 Редактор: Ирина Георгиева
А. Иванов: Заработването на Енергийната борса е стъпка към либерализацията на пазара

Очаква се със заработването на Българската независима енергийна борса от 1 януари да се отвори още една възможност и стъпка към либерализацията на пазара. Това заяви енергийният експерт и представител на Българския Енергиен Форум Антон Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му това е важен елемент от общия пъзел за осигуряването на възможностите да се случи пълната либерализация.

"Възможността да се доставя енергия на свободен пазар на малките потребители е малко по-отдалечена във времето, защото инструментът Енергийна борса трябва да намери формата си на българска почва и да убеди търговците, че е един надежден източник на енергия, от който свободно могат да си закупуват енергия такава, каквато е необходима и да предлагат тази високотехнологична услуга на широк кръг потребители." - поясни Иванов.

Либерализация в България има, но тя е на високо и средно напрежение, а с трудности пробива път към потребителите на ниско напрежение, добави енергийният експерт.

На 11 ноември КЕВР прие нови правила за търговия с електроенергия от КЕВР, припомни Венцислав Топузов, който е управител и съосновател на платформата Energienpazar.bg. По думите му повечето неща са били свързани с борсата, но има и два ключови момента с либерализацията и за малките клиенти - малки средни предприятия и битови.

"Това са февруари 2016г., когато е крайният срок за ЕРП-тата да приемат стандартни товарови профили, тоест след тази дата всеки клиент може да се регистрира свободно, ако си намери търговец. Досега се изискваше специален електромер, но това изискване ще падне от февруари. Април 2016г. КЕВР си сложиха краен срок за излизане на пазара на малките клиенти." - обясни Топузов.

Когато говорим за потребители и конкуренция сега като че ли има двама основни производители, но това не е така, добави Иванов.

"Има доста повече производители. Просто формата, под която те трябва да доставят енергията си на търговци трябва да бъде урегулирана по начин, по който да бъде конкурирана. Това са АЕЦ и ТЕЦ Марица Изток 2, но и НЕК разполага с голямо количество водни централи, които са важни от гледна точка на системата. Въпросът е, че има и други малки производители, които с готовност предлагат на свободния пазар или на търговците на свободния пазар, но за да си осигурят достатъчно, гарантирана енергия, която да предлагат - това изисква време и този пазар ще прохожда." - поясни Иванов.

Ако КЕВР оскъпи тока на регулирания пазар тогава хората ще имат стимул да си търсят нов доставчик, обобщи Топузов и добави, че токът може да бъде по-скъп.

Чуйте целия разговор в следващото видео: