4500 фаса събраха за час доброволци на Централния плаж във Варна

Инициативата е част от кампания „Морето не е за една ваканция”

13.08.2015 | 14:38 Редактор: Мариета Иванова
4500 фаса събраха за час доброволци на Централния плаж във Варна

4500 фаса събраха само за час доброволци на Централния плаж във Варна, съобщават от Greenpeace-България. Еколозите предупреждават, че фасовете съдържат същите токсични и опасните за природата вещества, както и самите цигари.

Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели - костенурки, морски птици, посочват организаторите на инициативата „Морето не е за една ваканция”.

Събраните 4500 фаса са повече от 200 кутии цигари, което прави замърсяването на плажа значително, имайки предвид, че за разграждането на вредните съставки от фасовете са необходими между 5 и 30 години време. Пълното разграждане на вредните вещества обаче е мит.

„Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване” – коментира Деница Петрова от Greenpeace-България.

От Greenpeace посочват и някои факти:

• Около 4,5 трилиона цигарени фаса биват разхвърляни по света всяка година

• Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата

• Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него.

• Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини под въздействие на климатичните условия, тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях.

• Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и опасност за много животни и птици, които ги поглъщат, като последствията от това са фатални за тях.

Организатори на кампанията са още варненската фондация „Мейдей” и екологично сдружение „За Земята”.