Чеширков: Всяка седмица по 200 бежанци влизат в България

Двойно по-малко хора са влизали в страната ни през 2013

18.06.2015 | 17:20 Редактор: Мариета Иванова
Чеширков: Всяка седмица по 200 бежанци влизат в България

Около 200 души идват у нас всяка седмица, докато през 2013 цифрата е била двойно по-малка, съобщи говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков пред БНР.

Броят на бежанците и вътрешно разселените лица е достигнал рекордно ниво - 59,5 млн. души през 2014 година, пише Dnes.bg. Това е с над 8 милиона повече в сравнение с 2013 година, става ясно от разпространен на 18 юни в Женева доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Чеширков коментира, че страната ни е успяла да подобри значително системата за убежища миналата година.

Условията в центровете се подобриха и покриха минималните стандарти. Капацитетът на държавата да приеме хора се увеличи петкратно. Удвои се съставът на Държавната агенция за бежанци да изпълнява своите ангажименти, посочи той.

По думите му сега притесненията са свързани с устойчивостта на тези подобрения, тъй като средствата, които са на разположение на Държавната агенция за бежанците, са крайно недостатъчни да се покрият ефективно нуждите на хората в центровете.

По повод Световния ден на бежанеца ООН за България организира фотоизложба "Граница на надеждата" – 25 фотографии, 25 истории. Откриването й е тази вечер в 18:30 часа в Софийската градска градина пред Народния театър "Иван Вазов".