Италия подготвя временни визи за бежанците в страната

План „Б“ ще бъде задействан, ако няма споразумение за квотно разпределение на миграните сред страните от ЕС, предупреди премиерът Ренци

16.06.2015 | 12:08 Редактор: Мариета Иванова
Италия подготвя временни визи за бежанците в страната

Италия заплаши да отговори остро, ако не бъде постигнато споразумение по време на разговорите между вътрешните министри на ЕС, които ще търсят отговор на бежанската криза в Средиземно море, предава BBC.

Ключов момент за дебатите в Люксембург е планът за по-равномерно разпределение на мигрантите сред 28-те страни-членки на ЕС.

Премиерът на Италия Матео Ренци коментира, че без споразумение Италия ще приеме План „Б“, който ще „засегне“ Европа.

Кризата постави под огромен натиск ресурсите на Италия, Гърция и Малта.

Над 1 800 мигранти са намерили смъртта си в Средиземно море от началото на годината, което е двадесеткратно увеличение спрямо същия период през 2014.

Значителен брой от тях са се качили на разнебитени претъпкани лодки в търсене на спасение от раздираната от вътрешни спорове Либия.

Италия и Гърция, които вече посрещнаха над 100 хиляди души да пристигат на лодки към бреговете им тази година, настояват страните от ЕС да споделят част от тежестта на приема на мигранти. Италия се изправя пред наплив от около 60 хиляди мигранти, предимно от Либия.

Част от останалите страни-членки на ЕС са против това бежанците да бъдат премествани в страни, в които не желаят да пребивават. Други са против самия квотен принцип на разпределение на мигрантите между страните.

Матео Ренци съобщи, че ако няма споразумение, Италия ще започне да издава временни визи, които да позволят на мигрантите да пътуват извън границата на страната и според шенгенските правила.

„Ако Европейският съвет избере солидарността, добре. Ако не, сме готови с План „Б“, но това ще нарани Европа,“ коментира той.

Въпреки, че не се разкриват много подробности около резервния план на Италия, има предположения, че местните власти ще откажат на спасените от чуждестранни военноморски сили да слязат на италианските брегове.