Солидарност с бежанците поискаха леви организации във Франция

Над 100 хиляди имигранти са влезли в страната през 2015

17.06.2015 | 01:41
Солидарност с бежанците поискаха леви организации във Франция

Париж, 16 юни 2015, спец.кор.С.Грозева

Леви организациии във Франция се солидаризираха с бежанците в страната. На 16 юни стотици парижани /1800 според Либерасион/ протестираха в района на Гар дю Нор/Gare du Nord с искане за повече права за чужденците без статут в страната.

Демонстрацията бе охранявана от полиция и жандармерия и премина без инциденти, но предизвика проблеми в трафика в пиковия час към 18:30ч.

Още по темата

Организаторите на протеста – леви партии, вкл. Комунистическата, Зелените, синдикати, както и Лекари на света и Лигата на човешките права -  призоваха парижани да подкрепят бежанците чрез поредица от прояви в събота, 20 юни в различни части на френската столица. Те настояват кметството на Париж спазва ангажгиментите си към бежанците и да приеме делегация от техни представители.

Левите организации твърдят в манифеста си, подписан на 13 юни 2015, че Франция не поема задълженията си към приемане на бежанците от Средиземноморието.

Предложнията как да се помогне на мигрантите във Франция включват:

  • Отваряне на приемни центрове в района на парижките гари – Остерлиц, Гад дьо Лион и Вилет и навсякъде, където има необходимост.
  • Кметството на Париж да поддържа вече отворените 110 центъра в добро състояние – според санитарните норми, чисти, с храна и завивки.

В момента нелегално пристигащи имигранти в Париж спят почти винаги на улицата. Неотдавна бе отворена стара пожарна край Гар дьо Л'Ест \M.Chateau Landon/, която според организаторите на протеста не отговаря на изискванията.

 

От началото на годината в Европа са влезли над 100 000 мигранти, преминали през Средиземно море с риск за живота си, по данни на Агенцията за бежанците на ООН.

 

В сряда, 17 юни 2015 френското правителство ще разгледа план за подобряване на условията, при които живеят мигрантите в столицата.

 

От януари 2015 в Париж са в сила специални мерки за безопасност, т.нар. Plan Vigipirate.

Още по темата

Извънредните мерки бяха въведени след атентатите срещу редакцията на Шарли Ебдо/Charlie Hebdo на 7 януари 2015