Протест на таксита в Париж срещу срещу Uber

Uber настъпва към летищата

17.06.2015 | 00:46
Протест на таксита в Париж срещу срещу Uber

Париж, 16 юни 2015, спец.кор. С. Грозева.
Протест на парижки таксита срещу Uber предизвика задръствания в северната част на френската столица. Стачката ("Операция охлюв") в района на лещите Роаси-Шарл де Гол и старото летище Бурже в Париж на 16 юни 2015 създаде затруднения в трафика във втория ден от работата на Авиосалона/Salon Du Bourget 2015.

Такситата от компанията Sud Taxis не искат хората да продължават да ползват приложението Uberbop и са против намеренията на компанията да създаде постоянна линия между парижките летища и френската столица.

В момента Uber вози в Париж за 0,15 € на минута, 0,95 € на километър, минимална такса 4 €, отказ 4 € и обикновена кола: Renault (според сайта на компанията за Париж).

 

Още по темата

Таксиметровите шофьори откликнаха на призива на Sud Taxis и отказваха да качват пътници на 16 юни, вторият ден от работата на Авиосалона в Париж, което предизвика още по-големи опашки на гарата в Бурже.

Професионалисти от авиацията (които работят в първите четири дни от изложението, последните три дни е отворено за широката публика) се оплакваха, че са чакали 35-50 минути за такси, преди да се наредят на опашката на автобуса (снимка).

 

Още един ден се предвижда да има стачка на парижките таксита, в сряда, 17 юни 2015.

 

Пътниците от летищата на Париж – Шарл де Гол, Орли и Бурже (само частни самолети) са били засегнати от протеста, както и пътуващите от кварталите Дефанс, Порт Майо и Женвилие.

Около сто таксита стигнаха до центъра на Париж.

"Тук сме днес, защото искаме правителството да прилага законите за нашата професия и Закона за туризма с шофьор (VTC)", каза представител на Sud Taxis пред Фигаро.

Според компанията таксиметровите услуги са част от обществения транспорт, чрез лицензионен режим.

 

Традиционните парижки таксита и частните шофьори на американската компания Uber се обвиняват взаимно в нелоялна конкуренция.

В четвъртък миналата седмица шофьор на такси Uber, обвинен в упражняване на незаконна дейност, бе оправдан от съда. Това скандализира шофьорите от обикновените таксиметрови компании.

 

Никоя друга компания не подкрепи Sud Taxis.

 

Телевизия Bulgaria On Air изпрати кореспонденти на Авиосалона в Бурже: на място работи екипът на предаването за авиация Авиошоу Александър Богоявленски и Силвия Грозева. Следете предаването Авиошоу и новините в сайта bgonair.bg.