Франция въведе най-високо ниво на опасност от атентати

07.01.2015 | 17:04
Франция въведе най-високо ниво на опасност от атентати

Франция обяви най-високо ниво на опасност от атентати за Ил-дьо-Франс. В действие е антитерористичният план Вижипират /Vigipirate/ за осигуряване на максимална защита и ежедневни мерки за сигурност срещу терористични нападения.

Vigipirate се прилага на две нива - осигуряване на сигурност и тревога от атентати, каквато досега е обявявана само веднъж, през 2012, при нападенията в Тулуза.

 

След атентата на 7 януари в Париж срещу редакцията на сатиричния седмичник Charlie Hebdo, планът Vigipirate, най-високото ниво на тревога, бе въведен в цялата провинция Ил дьо Франс, съобщи френското правителство.

В Парижкия регион пресата, големите магазини, религиозните храмове и транспортната система са въведени извънредни мерки за сигурност.

"Всички налични сили са мобилизирани и са изпратени цивилни подкрепления", съобщава Матиньон.

Ще бъдат използвани всички средства за откриване, проследяване и залавяне на извършителите на атентата, се казва в съобщението.

 

Още преди атентата министърът на вътрешните работи Бернар Казньов беше обявил вече засилване на бдителността пред терористичната опасност във Франция, след атентата в Жуе-ле-Тур, извършен от излямист. През октомври планът Vigipirate бе засилен след нападенията в САЩ и Канада срещу военни и полицаи.

 

През 1978, пише Фигаро, когато Европа се отърсваше от вълната терористични нападения /Action Directe, пропалестински движения/, Франция създаде централизирана система на координация между няколко министерства.

През 1995 - черна година на терористични нападения, извършени от въоръжената ислямистка алжирска групировка над влака RER B в Сен Мишел, системата получи името си, Vigipirate - неологизъм, съставен от думите бдителност, превенция и защита - и координация между различните власти /държава, министерства, колективни органи на управление/.

Между 2003 и 2014 планът Vigipirate бе организиран на четири нива - от жълто до пурпурно. На най-високо ниво е бил при атентатите от юли 2005 в Лондон. Само веднъж е бил на пурпурно ниво, в Миди-Пирене, Од и Лот-е-Гарон след убийствата в Тулуза и Монтобан, извършени от Мохамед Мера. От 2007 терористичната заплаха във Франция е оценена като "постоянна".

През 2014 бе съставен нов план Vigipirate с опростени кодове за предупреждение, които вече се обявяват само с две нива в публичното пространство.

 

Vigipirate Alerte Attentat

Второто, най-високо ниво на опасност предвижда ограничение на събирането на хора, въвеждане на мерки за сигурност за някои полети или използване на въздушни и морски средства за отбрана.

Посолството на САЩ в Париж опроверга в Туитър, слуховее, че ще бъде затворено.

Държавната информационна агенция АФП пусна ТВ сигнал на живо от улицата пред редакцията на Charlie Hebdo в YouTube.

Гледайте Денят он ер на 7 януари от 19.30: Веселин Дремджиев коментира темата с френския посланик дьо Кабан, проф.Чуков. Темата Меркел-Камерън - с Димитър Бечев, евро/петрол - с П.Бандилов, В.Начев.