Стрелба в редакцията на френското сатирично списание Charlie Hebdo

Най-малко 12 убити. Има ранени в критично състояние. Нападателите са на свобода

07.01.2015 | 14:46 Редактор: Ирина Георгиева
Стрелба в редакцията на френското сатирично списание Charlie Hebdo

При стрелба в сградата на френското сатирично списание Charlie Hebdo са убити най-малко 12 души, включително 2 полицаи, а най-малко 20 са ранени - 5, от които са в критично състояние, съобщава френската телевизия iTele и Bloomberg.

Убитите карикатуристи на Charlie Hebdo - Жан Кабю /Jean Cabu (Cabu) и Стефан Шарбоние /Stéphane Charbonnier (Charb)

Шарбоние е бил директор на редакцията от май 2009 година.

Още по темата

В миналото 76-годишният Кабю и 80-годишният Жорж Волински, който също е сред жертвите на атентата, са били карикатуристи в списание „Хара-кири”- предшественик на Charlie Hebdo, припомня агенция Фокус. Сред убитите е и 47-годишният карикатурист Бернар Верлак, който публикувал творбите си под псевдоним Тинюс.

По информация на The Daily Telegraph Шарбоние е бил в черния списък на терористичната организация Ал Кайда.

Карикатурата казва: "Все още няма атентати във Франция. Чакайте! Имаме време до края на януари да изразим поздравленията си"

В началото на октомври 2014 френското издание излиза с корица, отправяща провокация към терористичната организация "Ислямска държава" и конкретно жестоките методи за екзекуция на заложници.

Най-малко двама маскирани и тежко въоръжени мъжe са нападнали централата на сатиричния седмичник. Френската телевизия iTele описва това като безпрецедентен акт срещу вестник във Франция. 

"Около 11:30 часа, двама мъже с Калашников и гранатомет, са нахлули в офиса на Charlie Hebdo, която се намира в 11 микрорайон на Париж. Последвало е престрелка с полицията." - съобщава полицейски източник за AFP.

Част от престрелката бе заснета от покрива на сградата - вижте видеото в YouTube

"Отмъстихме за пророка Мохамед." - крещели нападателите, разказаха очевидци, цитирани от Франс прес. 

Нападателите са на свобода. Докато стрелците са напускали сградата, са убили двама полицаи. След това са отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Френският президент определи атаката като "акт на извънредна жестокост", заявявайки, че няма съмнение, че това е "терористична атака."

"Френските граждани са в шок. Акт на извънредно варварство е било извършено в Париж срещу журналисти, срещу свободата на словото. Трябва да реагираме твърдо, но с загриженост за националното единство. В труден момент сме, няколко атаки бяха предотвратени. Ще накажем агресорите." - допълни Оланд.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението, което определи като ужасяващо. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, предаде БТА, позовавайки се на Reuters.

Още по темата

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс. Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.

Редакцията на Charlie Hebdo бе нападната със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Reuters.

Още по темата

Междувременно министър-председателят на България Бойко Борисов остро осъди атаката.

"България остро осъжда нападението над редакцията на „Charlie Hebdo” и извършените убийства в Париж.“ - казва в изявление министър-председателят Бойко Борисов.

"В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора. Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба." - заявява премиерът.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма