Пекин към САЩ: Има само един Китай и Тайван е неотменима част от територията му

Министерството на външните работи с изявление след изказването на Блинкен

03.05.2024 | 08:54 Редактор: Беатрис Младжова
Пекин към САЩ: Има само един Китай и Тайван е неотменима част от територията му

На 1 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ подкрепят желанието на Тайван да участва в тазгодишната асамблея на СЗО като наблюдател.

Във връзка с това Министерството на външните работи на Китай излезе с изявление, което посочва, че в света има само един Китай и Тайван е неотменима част от неговата територия. Участието на Тайван в международни организации, включително в СЗО, трябва да бъде поставено в рамките на принципа на "един Китай", който е потвърден от Общото събрание на ООН и Световната здравна асамблея.

"Тайванският въпрос е в центъра на основните интереси на Китай и е в основата на китайско-американските отношения. Китай отново призовава Съединените щати да спазват принципа за "един Китай" и трите съвместни комюникета между двете държави, да се съобразяват с международното право и основните норми на международните отношения и да не изпращат погрешни сигнали към сепаратистките сили на остров Тайван", подчертава Външното министерство.

"Принципът за "един Китай" е всеобщо подкрепян от международната общност. Всички опити за разиграване на "тайванската карта" с цел ограничаване развитието на Китай са обречени на провал", се казва още в позицията, съобщи радио "Китай".

Снимка: БГНЕС