282 хил. самотни пенсионери ще получат великденски добавки

Калфин подчерта, че се следва принципът- добавки да получат тези с най-ниски доходи

13.03.2015 | 12:40 Редактор: Мариета Иванова
282 хил. самотни пенсионери ще получат великденски добавки

Общо 282 хиляди самотни пенсионери, които получават вдовишки добавки към пенсията си, ще получат и добавка за Великден в размер на 40 лева с пенсиите си за април. Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика в отговор на питане на депутата от левицата Мая Манолова по време на парламентарния контрол в НС, предава Investor.bg.

Въпросът на Манолова беше дали социалният министър ще предложи промяна в министерското постановление, защото на практика се получава така, че самотните пенсионери минават прага от 286 лева заради това, че получават вдовишка добавка. Този праг правителството определи като горна граница за получаване на тазгодишната великденска надбавка.

Тези, които с малко надвишават тавана, не получават нищо, но най-зле това се отразява на самотните пенсионери и е несправедливо, каза Манолова.

„Несправедливо е това разпределение към тези пенсионери, които са без съпрузи“, допълни Манолова и уточни, че ще настоява пред финансовия министър Владислав Горанов и пред премиера Борисов да бъде променено правителственото постановление, така че и самотните пенсионери, които минават прага от 286 лева, да получат великденски добавки.

„В условията на криза правителството следва да обръща повече внимание на тези пенсионери“, каза Манолова.

Калфин напомни, че добавките към пенсиите не са част от пенсионното заплащане, а са допълнително плащане със социален характер. Според него трябва да се цели да се увеличат пенсиите, а не да се разчита на такива добавки.

Социалният министър подчерта, че става въпрос за добавка и принципът е добавки да се дават на най-нуждаещите се и най-бедните. „По-добре е да се даде повече на тези, които имат най-голяма нужда“, каза Калфин.

Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков коментира, че по разчети на института според постановлението на МС добавка за Великден ще получат 1,2 милиона пенсионери, или 60 на сто от тях.