Горанов с условие за великденските за пенсионерите

Надбавката ще зависи от размера на пенсията, коментира финансовият министър

23.02.2015 | 13:56 Редактор: Мариета Иванова
Горанов с условие за великденските за  пенсионерите

При определянето на великденската надбавка ще бъде отчетен размерът на индивидуалната пенсия, коментира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, предаде БТА. Той подчерта, че това е подход, използван и при други подобни ситуации.

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил да бъдат отделени 50 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

Той посочи, че добрите резултати по изпълнение на бюджета за първите два месеца, дават основание за отпускането на средствата.

Днес финансовият министър Владислав Горанов коментира и темата за новият заем и заложените 16 млрд. лв. за следващите три години.

Темата беше обсъдена по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ по искане на работодателите.

Горанов посочи, че 2,5 млрд. лв. е узаконеният с годишния бюджет за 2015 г. дефицит за тази година, а за около 2 млрд. евро тепърва трябва да се вземе решение дали ще има дефицит или не в следващите две години.

Още по темата

По думите на финансовия министър той е готов да отвори дебата за дефицита заради различните мнения по темата, предава БТА.

"Чука се на отворена врата за намаляване на разходите за следващите две години", допълни той. Според него не е пречка, ако няма дефицит занапред, предвидените в договора за дилърство с банките - посредници 8 млрд. евро да не бъдат емитирани в пълен обем.

Неангажираният ресурс във фискалния резерв към 19 февруари е 500 000 млн. лв. , посочи Горанов. Към 31 декември 2014 г. имаме 9 млрд. лв. фискален резерв, в който обаче влизат около 1,3 млрд. лв. вземания от ЕС, които не са налични, средства в Сребърния фонд, както и в ядрени фондове. Като сметнем такива целеви компоненти се оказва, че оперативните разполагаеми ресурси не са големи, коментира Горанов.

По думите на Горанов изплащането на държавните глобални облигации в размер на 1, 131 млрд. щатски долара, договорени по времето на финансовия министър Милен Велчев, е част от лимита на държавния дълг за 2015 г. Този дълг е част от лимитите, гласувани в Закона за бюджета за тази година и всичко, което се случва като сметки и лимити в рамките на тригодишната бюджетна прогноза, отчита периода от 1 януари 2015 до 31 декември 2017 г., уточни Горанов.

Според финансовия министър въпросът за дълга не трябва да бъде обсъждан в НСТС. "Много хора в тази държава се опитват да формират обществено мнение и е време да установим кой и в какво качество стои на тази маса," заяви министърът.