Шефът на "Гранична полиция" подаде оставка

Пенов е подал оставката си преди два дни по морални причини и министърът е решил да я приеме

29.12.2014 | 14:05 Редактор: Мариета Иванова
Шефът на

Шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Захарин Пенов е подал оставка заради катастрофата край Горно Ябълково, при която загина 34-годишният полицай Асен Асенов, а негови колеги бяха ранени.

Пенов е подал оставката си преди два дни по морални причини и министърът е решил да я приеме, съобщава Dnes.bg.

„Изказвам обаче висока оценка за работата му", съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, цитиран от „Фокус“. Министърът обяви това след среща на ръководството на МВР и синдикатите в министерството, които поискаха оставки заради тежкия инцидент на границата, при който камион с полицаи се обърна.

Пенов е директор на „Гранична полиция“ от август 2009 година.

Вучков заяви, че българо-турската граница е най-опасният участък. По думите му „военната операция“ там се е стоварила изцяло върху МВР, а Министерството на отбраната е в „пълна изолация“ по отношение овладяването на миграционния натиск.

Той съобщи, че в последния месец и половина проблемите в участъка са обсъждани на различни нива.

„Към средата на декември под политическото ни ръководство се реши, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и като съдържание е изчерпана. Предложихме на Министерския съвет нова форма за овладяване на този миграционен натиск. МВР самичко не може да се справи с това предизвикателство", заяви Вучков.

По думите му три доклада по темата са изпратени от него на 23 декември до МС, а основният извод е, че командироването на полицаи от вътрешността генерира големи проблеми.

„Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата, да бъдат назначени 700 служители на „Гранична полиция“. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск", допълни Вучков.

Той съобщи още, че е предвидено изграждане на 110 км нови пътища, „за да не излагаме полицаите на риск“, което ще струва около 2,5 млн. лева.

Повече информация във видеото: