Икономист: Може да влезем в Еврозоната в средата на 2025 г., има бюджетна стабилност

Асен Василев беше качествен министър, смята Георги Ганев

10.05.2024 | 20:25 Редактор: Беатрис Младжова

Георги Ганев отказа да се бори за депутатско място в следващия парламент.

"Никога не съм имал сериозни мераци за политическа кариера. Трябваше да бъда убеждаван да участвам всеки път. След тази една година се натрупаха твърде много фактори, които натежаха над това да не искам повече да участвам. Различни са мотивите, не е само един. Сред тях, че искам да продължа своята академична кариера. Бях в абстиненция последната година, защото не можех. Има и лични въпроси, и здравословен", заяви икономистът Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него смисъл от сглобката има, защото за времето на управлението ѝ се случват знакови събития за страната.

"След самата сглобка ПП-ДБ понесе електорална щета, много хора се отказаха от своята кариера. Имаше смисъл тази жертва да бъде направена. България е на прага на Еврозоната. Това беше немислимо миналата година. България влезе в Шенген. Сега остава само да довърши. България направи конституционната промяна. Цялото законодателство е реформирано. Имаме трета година с бюджет, който е в рамките на правилата. Свалянето на "МОЧА" е огромно събитие. Щеше да е невъзможно без сглобката. За мен всички тези скандали са измислени и никой няма да си спомня за тях", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Баланс в бюджета ни има, а Асен Василев се е справил добре като министър, смята Георги Ганев.

"Асен Василев беше качествен министър. Можеше да направи повече. Във всеки един момент не е изтървал финансите на страната. Министерството публикува касовите наличности на бюджета и по мои изчисления балансът за май трябва да намалее със 100 млн. лв., което не е много. Голямата новина от тази година в бюджета е, че за първи път от много време БНБ е превела много сериозна сума в него", коментира гостът.

Възможно е скоро да влезем и в Еврозоната, ако има финансова и бюджетна стабилност, изтъкна Ганев.

"Ние в момента сме на прага на Еврозоната. В средата на 2025 г. е възможно. Зависи от инфлацията. До няколко дни трябва да излязат данните за април. Би трябвало да продължим приближаването си до критерия. Няма никакво юридическо изключване от средата на годината. Трябва да има финансова и бюджетна стабилност, каквато в момента изглежда, че има", допълни той.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.