Плевнелиев се присъедини към критиците на замразяването на пенсионната реформа

По думите на държавния глава единствената добра причина за отлагането е да бъде постигнато по-широко съгласие за истинска реформа

16.12.2014 | 13:40 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев се присъедини към критиците на замразяването на пенсионната реформа

Според президента Росен Плевнелиев замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март, така както е обещано, не се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска реформа в сектора, съобщава БТА. Той изрази надежда, че причината за отлагането на пенсионната реформа е само една и допълни, че за него единствената разумна причина е, за да се намери именно това съгласие.

Президентът посочи, че пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа.

"Реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи", заяви Плевнелиев.

Той апелира за реформи и изрази увереност, че през 2015 г. в страната ще има не една, а повече реформи.

Президентът посочи няколко системи, които по думите му няма как да не бъдат реформирани и ако искаме да гарантираме стабилност, 2015 г. трябва да бъде годината на реформи в тях. Сред секторите, които Плевнелиев посочи са съдебната система, сектор "Сигурност", енергетиката, образование, електронно правителство, административна реформа.

Плевнелиев коментира още, че реформата в правораздаването е най-важната, най-смислената и най-неотложната реформа в България.

„Нищо друго не е толкова важно, колкото реформата в правораздаването“, допълни президентът и изрази благодарност, че "отдолу- нагоре" се вижда динамика - съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна.

Плевнелиев посочи, че ще се радва, ако правителството приеме стратегията за реформа в сектора, инициирана и изготвена от служебното правителство, и ако тя бъде приета и от Народното събрание в следващите седмици.

Реформата в енергетиката е задължителна- „този сектор ще взриви националната икономика, ако не бъде реформиран“, посочи още Плевнелиев.