Режимът в Дамаск не вещае примирие в Сирия

Трудно е да говорим за това, заяви сирийският президент Башар Асад

16.02.2016 | 15:36 Редактор: Мария Аладжова
Режимът в Дамаск не вещае примирие в Сирия

Ударите срещу болница в северната част на Сирия са "военно престъпление", заявиха официални представители на Турция и Франция. 

Те призоваха за незабавно прекратяване на огъня и спазване на примирието в Сирия. Президентът на страната обаче заяви, че в този момент това няма как да се случи.

"Ако една терористична организация откаже спирането на огъня, кой ще ѝ държи сметка? На практика да се говори за примирие е много трудно. Досега те казваха, че искат спиране на огъня до една седмица. Не можем да оставим оръжията, ако продължават да стрелят по нас", заяви Асад.

Примирието бе предложено от големите сили и теоретично трябваше да влезе в сила още от края на миналата седмицата. Това е първият официален коментар на сирийския президент за постигнатото споразумение между големите сили в Мюнхен. То предвижда спиране на враждебните действия до една седмица и незабавен хуманитарен достъп до обсадените градове. 

Евентуалното примирие няма да засегне джихадистките групировки като "Ислямска държава" или въоръженото крило на Ал Кайда в Сирия "Фронт ал Нусра". 

Асад обясни позицията си с това, че спиране на огъня не означава, че всички ще сложат оръжие. Според него това понятие означава да се спре засилването на позициите на терористите и да им се поречи да превозват оръжия и муниции.