Турция и Саудитска Арабия готвят сухопътна операция срещу ИДИЛ

Напрежението на турско-сирийската граница нараства

14.02.2016 | 10:24 Редактор: Мария Аладжова
Турция и Саудитска Арабия готвят сухопътна операция срещу ИДИЛ

Турция и Саудитска Арабия се готвят да предприемат сухопътна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия, коментира турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от БНР.

В петък бе постигнато споразумение между САЩ, Русия и големите сили за прекратяване на огъня в Сирия. Анализатори прогнозираха, че до седмица сирийската правителствена армия, подпомогната от руските войски, ще отвоюва ключови райони на град Алепо, който се намира под контрола на бунтовническите сили срещу режима в Дамаск.

Съгласно споразумението, руските ВВС ще продължат да удрят целите на тероритстичните групировки ИДИЛ и "Фронт ан Нусра".

Малко след обявяване на постигнатата договорка, Анкара обвини Русия, че не спазва ангажиментите си за мир и продължава да бомбардира невинно население в Сирия. 

Снощи туската армия е нанесла удари по кюрдските цели и по силите на режима на Башар Асад, предадоха информационните агенции.

По данни на Анадолската агенция, турската артилерия е отвърнала на обстрел от района на град Азаз, провинция Алепо.

Според представтел на Сирийския център за наблюдение на човешките права обаче, турската армия е подложила на обстрел няколко района в провинция Алепо, включително и тези, които са били превзети от сирийските милиции, след като оттам за били изтласкани терористите на ИДИЛ.

Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу настоя, че турските войски са нанесли удари по обекти на кюрдските сили и ги призова да се изтеглят от областите в близост до турската граница.

"Ние ще продължим ответните действия в рамките на приетите ангажименти за нашата сигурност и защита,докато сирийските кюрдски милиции не напусне района", заяви Давутоглу, цитиран от БНР.