Турция обвини Русия в неспазване на споразумението от Мюнхен

Президентът Реджеп Таип Ердоган заплаши, че ще отвори турските граници за бежанци

13.02.2016 | 09:54 Редактор: Мария Аладжова
Турция обвини Русия в неспазване на споразумението от Мюнхен

Турското правителство обвини Русия в неспазване на ангажиментите си по споразумението от Мюнхен, а именно - преркатяване на огъня над Сирия, пише агенция Anadolu.

Вчера САЩ, Русия и големите сили се разбраха да прекратят военните действия. Извън споразумението обаче останаха терористичните групировки ИДИЛ и "Фронт ан Нусра", чиито цели ще продължат да бъдат удряни от руските ВВС.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обвини Кремъл,че бомбардира цивилни обекти и мирни хора в Сирия.

"16 цивилни са били убити в Сирия при въздушните удари на руските самолети, малко след като бе огласен планът на световните сили за постигане на примирие в тази страна. Поразени са също училища и болници", заяви Чавушоглу, цитиран от БНР.

Очаканията са, че до седмица правителствената сирийска армия заедно с руските войски ще превземат ключови райони на град Алепо, контролиран от бунтовническите сили. Ако това стане, Турция ще бъде изключена като страна в конфликта в Сирия.

Междувременно стана ясно, че броят на бежанците на турско-сирийската граница надхвърли 100 хиляду души.

Около 40 хиляди от тях са били настанени в палаткови лагери, изградени от Турция на територията на Сирия, съобщи турският вицепремиер Ялчън Акдоган.

Засега турската граница е затворена. Въпреки това президентът Реджеп Таип Ердоган заплаши, че може да я отвори за преминаване на бежанците в Европа.