Медведев: Не съм казвал, че сме стигнали до нова Студена война!

Думите му са били изопачени, смята руският премиер

15.02.2016 | 13:45 Редактор: Мария Аладжова
Медведев: Не съм казвал, че сме стигнали до нова Студена война!

Руският премиер Дмитрий Медведев отрече да е казвал, че светът стига до нова Студена война, пише руското делово издание РБК.

Според него думите му в Мюнхен са били изопачени, тъй като това, което е имал предвид, е, че решенията на НАТО генерирали събития, водещи до нов световен конфликт.

В събота Медведев коментира, че отношенията между Русия и НАТО остават "недружелюбни и затворени", предаде ТАСС.

"Можем да кажем дори и повече - на практика стигнахме до нова Студена война", каза тогава бившият президент на Русия.

Той дори направи препратка към събитията от Кубинската криза с думите "Понякога се питам дали сме в 2016 г. или в 1962".

Днес американското издание TIME публикува интервю, в което той категорично отрича, че съвременната Студена война вече е факт.

"Никъде не съм казвал, че е започнала нова Студена война. Говорих за това, че решенията на НАТО подтикват към възникването на такава. Това казах и съм готов да го потвърдя отново", поясни Медведев.

Малко след изявлението на руския премиер германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер опроверга това твърдение и заяви, че интерперитра посланието по съвсем друг начин.

"Според мен то означава, че ние трябва да се опитаме да избегнем повтарянето на такава ситуация", каза Щайнмайер, цитиран от Suddeutsche Zeitung.

Междувременно стана ясно, че Кремъл не подкрепя провеждането на сухопътна операция в Сирия, която готвят Турция и Саудитска Арабия.

"Не ни трябва паралелна война и Русия няма да участва в нищо подобно", увери Медведев. "Ако конфликтът премине в стадия на сухопътна операция, той ще стане безкраен", заключи руският премиер.