Щайнмаер: Ролята на Иран в сирийската криза трябва да е конструктивна

Фрагментацията на Сирия е неизбежна, коментира германският външен министър

18.10.2015 | 11:51 Редактор: Георги Стоянов
Щайнмаер: Ролята на Иран в сирийската криза трябва да е конструктивна

Ролята на Иран в сирийската криза трябва да е конструктивна, защото политическо решение не може да бъде постигнато без участието на Ислямската република, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаер в Техеран, съобщава Bloomberg.

Пред конференцията по сигурността в Мюнхен в събота Щайнмаер заяви, че „фрагментацията на Сирия е неизбежна” и че процесът за намиране на политическо решение трябва да започне, колкото може по-скоро.

Още по темата

„Простият отговор е, че Иран трябва да започне играе конструктивна роля”, каза Щайнмаер по време на първата визита на германски външен министър в Иран от 2003. „Това е така, защото без Иран ние не може да намерим политическо решение”.

Щайнмаер ще отлети от Техеран за Риад, столицата на Саудитска Арабия в неделя, където ще обсъди сигурността в региона.

На пресконференция преди срещата с германския външен министър, външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че Иран няма да позволи на Саудистка Арабия да „изключи Иран от региона”.

Иран и Германия могат да си сътрудничат по-ефективно за постигането на мир и сигурност в Близкия изток, заяви вчера на срещата в Техеран иранският президент Хасан Рохани.

"Иран и Германия трябва да разширят двустранните си отношения, за да бъдат уредени регионалните и международните проблеми, за по-ефективна борба с тероризма и за постигане на мир и сигурност в региона", каза Рохани, цитиран от иранската агенция ИРНА.

"Страните може да имат различни подходи в уреждането на международните въпроси. Но решаването на проблеми като тероризма може да бъде постигнато само чрез о придържане към определени принципи и избягване на двойни стандарти", каза още той.

Щайнмайер призова вчера Иран да изпълни поетите ангажименти, включително да разреши инспекции в ядрените си съоръжения, съгласно сключената през юли сделка Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ.

Споразумението е за срок от 10 години и влиза в сила днес. То позволява на Иран да има ядрена програма за цивилни цели. "Сега е ред на Иран да изпълни задълженията, които пое в замяна на вдигане на санкциите", каза германският външен министър.