Япония планира инвестиционно сътрудничество с Иран

Токио обмисля да увеличи доставките на петрол от Иран най-малко два пъти

19.08.2015 | 08:36 Редактор: Мариета Иванова
Япония планира инвестиционно сътрудничество с Иран

Япония планира да сключи споразумение за инвестиционно сътрудничество с Иран след свалянето на санкциите срещу страната, съобщава ТАСС, цитирайки японското издание Никей.

Страната на изгряващото слънце иска в споразуменията да бъдат разписани процедури за разрешаване на спорни моменти, като настоява и за преференции за японските компании- равни с условията на иранските компании. Наред с това Токио иска да бъде разработен механизъм за защита на японските инвестиции в Иран.

За подготовка за пълноценни преговори на работно ниво между представителите на ръководството на двете страни се провеждат двустранни срещи. По този повод на 8 август в Иран пристигна заместник-министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Дайсиро Ямагива с представители на 20 големи японски компании, сред които Mitsubishi Corp, Mitsui & Co., Itochu, Inpex и редица водещи банки.

Япония планира да развива сътрудничество в областта на енергетиката, в това число на увеличаване на доставките на газ от Иран най-малко два пъти. До въвеждането на санкциите делът на иранския петрол, внасян в Япония, възлизаше на 10%. Към 2014 този показател се е понижил до 5%. Конкретен план за инвестиции има компанията Inpex, която възнамерява да разработи едно от най-големите находища на нефт- Азадеган в югозападен Иран. Наред с това проектно-монтажната компания Toyo Engineering планира да строи в Иран преработващо предприятия, от което по-рано се наложи да се откаже, заради наложените санкциите на Техеран.

Японските автопроизводители също проявяват интерес към иранския пазар. Nissan Motors води преговори с доставка на части, които при възможност да бъдат сглобявани в Иран. На един по-ранен етап председателят на Организацията за защита на  околната среда Масур Ебтекар призова японски производители на хибридни и електро автомобили да развиват производство в Иран, което ще открие възможност за експорт на пазарите в Близкия изток и Африка.