Развитите страни застаряват, бебетата помагат за стимулиране на растежа в Африка

Към 2050 Нигерия ще е само с милион души по-малко население от САЩ

18.08.2015 | 13:09 Редактор: Мариета Иванова
Развитите страни застаряват, бебетата помагат за стимулиране на растежа в Африка

След доминацията на Америка през XX век, прогнозите са, че Азия ще бъде следващият лидер в икономическото и културно влияние в предстоящите десетилетия, отбелязва Bloomberg. Африка също може да има какво да допълни преди края на века.

Три от десетте най-гъсто населени страни към 2050 ще са от Африканския континент, сочат данните на оповестеното проучване за населението на базирана във Вашингтон неправителствена организация. Най-голямата от тях- Нигерия, ще е само с милион души по-малко от САЩ. Останалите две- Демократична република Конго и Етиопия, ще изместят Русия и Мексико от списъка, като Европа ще е без представител в топ 10 на най-населените страни в света.

Бебетата- ключът към ръста в страните

Докато САЩ и останалите развити страни се борят да пригодят работната сила към застаряващото население, африканските страни преживяват бейби бум. Нигер, Южен Судан, Конго, Сомалия и Чад има най-високите нива на раждаемост в света.

„Населението печели от  намаляване на смъртността в резултат от подобряване на общественото здраве”, коментира Питър Голдщайн, вицепрезидент на организацията. – „Африка ще е ключов двигател за ръста на населението през следващите десетилетия”.
 Това обяснява и очакванията на анкетираните африканци, според които децата им ще са по-добре във финансово отношение от родителите си.

Най-многолюдната страна в момента – Китай, по всяка вероятност ще бъде детронирана от Индия към 2050, сочи още проучването.

„В последните години Китай се фокусира върху намаляване на раждаемостта,” отбелязва Голдщайн. – „Населението на Индия се увеличава с относително средни темпове, докато в Китай раждаемостта ще изостане под нивата за замяна (на поколенията).