Колко дълго ще се запази излишъкът на петролния пазар

Засега възстановяване в цената на петрола не изглежда вероятно.

29.07.2015 | 13:18 Редактор: Велко Каменов
Колко дълго ще се запази излишъкът на петролния пазар

Цената на петрола се възстанови леко, сега изглежда, че отново тръгва надолу. Ситуацията на петролния пазар няма да се промени скоро. Държави като Саудитска Арабия и Ирак произведоха повече петрол това лято отколкото когато и да било в историята.

Производството на петрол в САЩ пък не отбеляза истински спад, въпреки че компаниите там намалиха обема на петролните сондажи след срива в цената. Затова Bank of America очаква свръхпредлагането на петролния пазар в размер на 1 милион барела дневно да продължи не само до края на тази година, а до края на 2016, което ги накара да намалят прогнозата си за цената на брента през третото тримесечие от 54 долара за барел до 50 долара за барел. Както каза изпълнителният директор на BP Боб Дъдли, цената на петрола ще остане ниска за по-дълго.

Петролните компании разчитат на единственото, което им остава при тази ниска цена – намаляване на разходите. BP, Statoil и Chevron  обявиха мерки за намаляване на разходите. Chevron ще съкрати около 1500 от служителите си, в опит да спести 1 милиард долара.

Свръхпредлагането на пазара е лошо за компаниите, но отваря възможности за трейдърите, защото създава ситуация, известна като контанго. Тогава заради свръхпредлагането текущите цени падат под цените на фючърсите. Тези, които имат възможност да съхраняват петрол евтино, могат да купят от суровината сега и да осъществят продажба чрез фючърс контракт. По този начин могат да спечелят доста от нискорискова инвестиция. Едно от най-подходящите места е заливът Салдана, Южна Африка. Репортерка от Bloomberg съобщава, че от август насам там са били разтоварени 31 милиона барела петрол, а натоварени на танкери са били едва 2 милиона барела. По-рано през месеца там разтовари петрол танкер от Колумбия, а в момента още един се е насочил към залива, за да направи същото.