Парламентът в Иран одобри ядреното споразумение

Договорът предвижда вдигане на санкциите и отказ от разработка на ядрено оръжие

13.10.2015 | 09:50
Парламентът в Иран одобри ядреното споразумение

Депутатите от иранския  парламент одобриха на 13 октомври 2015 ядреното споразумение с Шесторката със 161 гласа за, 59 против и 13 въздържали се, три месеца след подписването на документа, съобщиха държавните медии от Техеран, цитирани от АФП.

Депутатите гласуваха в полза на влизането в сила на договора, предвиждащ вдигане на международните санкции, наложени на Иран срещу ангажимента да не разработва ядрено оръжие и да ограничи гражданската си ядрена програма. Преди това консерваторите в Иран бяха против сделката.

Законопроектът бе ратифициран от парламента в Техеран в неделя на първо четене. Бяха приети и общи рамки за плана на действие по реализация на договора.

Иран и страните, преговарящи по ядрената сделка - САЩ, Русия, Франция, Германия, Великобритания и Китай постигнаха споразумение за решаване на дългогодишния спор на 14 юли 2015.

Преговорите завършиха с приемане на план за действие, предвиждащ Иран да не произвежда ядрено оръжие и да използва ядрените обекти само за мирни цели. Срещу тези ангажименти се предвижда сваляне на международните икономически и финансови санкции на ООН, САЩ и ЕС.

Кога ще бъдат свалени санкциите не е ясно.

През септември демократите в американския сенат два пъти блокираха резолюцията, насочена срещу ядрената сделка с Иран. Противниците на споразумението от републиканците смятаха да внесат резолюцията за гласуване, но не успяха да съберат гласове.

Иран е решен да си върне позициите на петролните пазари.

"Планираме да увеличим производството си незабавно след като санкциите бъдат вдигнати с половин милион барела на ден, а 4 месеца или най-много 5 месеца след това с още половин милион барела на ден", каза Биджан Намадар Занганех, министър на петрола на Иран на 4 септември 2015.

Посланикът на Иран в България Ноурози каза в Денят он ер на 22 юли 2015, че неговата страна е готова за развитие на морски, въздушен и жп транспорт с България.

 

/Корица: парламентът в Иран, официален сайт/