Британското посолство отново отвори врати в Техеран

Дипломатическата служба беше затворена в продължение на четири години

23.08.2015 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
Британското посолство отново отвори врати в Техеран

Британското посолство в Иран отново отвори врати, след като беше затворено в продължение на близо четири години, предава BBC.
 Министърът на външните работи Филип Хамънд присъства на церемонията в Техеран, заедно с ирански дипломати, докато в същото време Иран отвори своето посолство в Лондон.

Британската дипломатическа служба в Иран беше затворена през 2011 след като беше щурмувана от протестиращи срещу наложените на страната западни  санкции.

Визитата на Хамънд  е първата на външен министър в Иран от 2003 насам.

Посещението идва седмици след като Иран постигна споразумение с шестте световни сили по ядрената си програма.

По време на церемонията за откриването на дипломатическата служба Хамънд посочи, че атаката през 2011 е била „ниска точка”, но след избирането на президента Хасан Рохани нещата „непрекъснато се подобряват стъпка по стъпка”, предава BBC.

 

Министър Хамънд допълни още, че постигнатото „историческо ядрено споразумение от миналия месец е още един крайъгълен камък, показал силата на дипломацията, осъществена в атмосфера на взаимно доверие, насоченo към решаване на общи предизвикателства”.

„Отварянето на посолството е следваща логична стъпка. За изграждане на доверие между двете нации. Иран ще остане една важна страна в стратегически ключов, но неустойчив регион,” коментира още Хамънд.  – „Ние не винаги ще се съгласяваме, но с увеличаването на доверието, няма да има ограничения на времето за това, което можем да постигнем заедно, и няма да има ограничения на способността за обсъждане на общи въпроси заедно”.