Кери ще се фокусира върху правата на човека при визитата си в Куба

Държавният секретар на САЩ ще посети Хавана на 14 август

13.08.2015 | 11:58 Редактор: Мариета Иванова
Кери ще се фокусира върху правата на човека при визитата си в Куба

Темата за правата на човека ще е една от ключовите при посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Куба. Това е заявил самият той в интервю за издавания в Маями испаноезичен вестник El Nuevo Herald, предава ТАСС.

„Правата на човека със сигурност са важен въпрос в нашия дневен ред и са сред основните теми, които  ще засегнем по време на разговорите с правителството (на Куба),” коментира Кери. Той информира още, че има намерение да се срещне с кубинския си колега Бруно Родригес. – „Ще говорим за пътната карта на реалното и пълно възстановяване на двустранните отношения, които включват отмяна на ембаргото и „възможност за участие на граждани в демократичния процес да избират свои представители и да правят собствен избор”, коментира Кери.

На 14 август държавният секретар на САЩ ще посети Куба в рамките на еднодневна визита, за да вземе участие в церемонията по вдигане на флага на територията на посолството на САЩ в Хавана. Това ще бъде първото посещение на американски държавен секретар в Куба след края на Втората световна война.

По-рано беше съобщено от представител на държавния департамент на САЩ, че по време на посещението си Кери няма да се среща с  президента Раул Кастро. Той не планира да се среща и лидера на кубинската революция Фидел Кастро, отбелязва ТАСС. След церемонията по вдигането на флага и срещата с Родригес Кери ще разговаря с кубински дисиденти при закрити врата.

През декември 2014 САЩ и Куба обявиха намерение да възстановят дипломатическите си отношения. След продължителни преговорите – на 20 юли страните откриха и свои посолства- съответно във Вашингтон и Хавана.