Русия и Иран се договориха да координират усилията в борбата с Ислямска държава

На среща между външните министри на страните е потвърдена близостта в позициите за стабилизиране на Близкия изток и Северна Африка

17.08.2015 | 15:27 Редактор: Мариета Иванова
Русия и Иран се договориха да координират усилията в борбата с Ислямска държава

Русия и Иран ще координират усилията си в борбата с тероризма, предава ТАСС, цитирайки информация на Руското външно министерство за хода на преговорите между първите дипломати на двете страни- Сергей Лавров и Джавад Зариф.

„Беше потвърдена близостта в подхода на страните по отношение на стабилизирането на обстановката в района на Близкия изток и на Северна Африка,” съобщават дипломатите. – „Това ще позволи по-добре да се координират усилията на двете страни, преди всичко за разрешаване на конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен, за укрепване на сътрудничеството срещу терористичната заплаха, идваща от Ислямска държава, и от други екстремистки групировки”.

 В хода на срещата Лавров и Зариф са обсъдили актуални въпроси от развитието на двустранните отношения „с акцент на засилване на практическото взаимодействие на най-обещаващите области в съответствие с изпълнението на двустранните споразумения на най-високо ниво”.

„Министрите подчертаха, че постигнатото във Виена всеобхватно споразумение по иранската ядрена програма открива допълнителни възможности за регулиране на многопластовото руско-иранско сътрудничество”, отбелязват от руското външно министерство.