Лавров: По инициатива на Путин вече има насоки в борбата с ИД

Разговорът ще бъде продължен, коментира външният министър

11.08.2015 | 14:45 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: По инициатива на Путин вече има насоки в борбата с ИД

След срещата между външните министри на Русия и Саудитска Арабия- Сергей Лавров и  Адел ал-Джубейр, дипломат номер едно на Русия отбеляза, че по инициатива на Владимир Путин коалицията в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава” вече има насоки и  че разговорът ще бъде продължен, предава ТАСС.

„Убеден съм, че ще продължим обсъждането на инициативата, има някои насоки,”коментира Лавров. – „Разговорът ще бъде продължен. Споделяме общо мнение за необходимост от обединяване на усилията в борбата с общата заплаха, която представляват ИД и други терористични структури. Това е реална заплаха и за Русия, и за Саудитска Арабия,” коментира дипломат номер едно на Русия.

Външният министър на Саудитска Арабия, заяви на свой ред, че е обсъдил с руския си колега възможността за сътрудничество между силите за безопасност в борбата с тероризма.

„Обсъдихме въпроса за борба с тероризма и екстремизма, който представлява заплаха за цялата мирна общност, в това число и Русия, и Саудитска Арабия,” коментира Адел ал-Джубейр.- „Обсъдихме възможността за сътрудничество между силите по безопасност, така че да противостоим на тази заплаха”.

Според Саудитска Арабия действията на сирийския президент Башар Асад са основна причина за появата на Ислямска държава.

 „Ние вярваме, че основният източник, причината за появата на Ислямска държава, е  поведението на Башар Асад, който направи собствено оръжие не срещу ИД, а срещи своя народ. Ние не виждаме място за Асад в бъдещето на Сирия”, коментира той.

На свой ред, Лавров изтъкна, че Асад не застрашава нито една от съседните страни. Той допълни също така, че мащабът на заплахата от Ислямска държава е несъизмерим. По думите му Русия не иска да е от страните, които се опитват да решат съдбата на Асад по военен път.

По думите на Лавров, с решаването на съдбата на Башар Асад са длъжни да се заемат самите сирийци в хода на диалог с участието на всички заинтересувани страни, проектирани да определят основните страни на преходния период в страната.

„Разликите ни с руската страна са в това, че руската страна настоява бъдещето на Асад да се определи в междусирийски диалог,” коментира коментира Адел ал-Джубейр.- „Що се отнася до преходния период и запазването на държавните структури- нямаме различия с Руската федерация.