Берлин се обяви за преходно правителство в Сирия

28.09.2015 | 15:10 Редактор: Теодора Георгиева
Берлин се обяви за преходно правителство в Сирия

Германия се обяви за преходно правителство в Сирия и предложи посредничество между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад.

В същото време иранският президент Хасан Рохани изрази позиция, че режимът в близкоизточната страна трябва да остане, за да се бори срещу терористичната групировка Ислямска държава.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер застъпи идеята, че ако се съберат основните играчи в Сирия, Европа, Съединените щати и Русия, това би означавало да се върви към съставянето на преходно правителство, което от своя страна би означавало голям успех.

Щайнмайер допълни, че сирийският президент Башар Асад е важен за прекратяването на огъня в Сирия, но в дългосрочна перспектива мирното бъдеще на страната не може да е свързано с него.

 

Още по темата

По думите на дипломат номер едно на Германия ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна.

В същото време по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк иранският президент Хасан Рохани заяви, че сирийският режим трябва да остане, за да се бори с джихадистите от Ислямска държава.

Той посочи, че Русия е уведомила Техеран, че иска да се включи в борбата с нова решителност срещу "Ислямска държава".