Конфликтът в Сирия оглавява дневния ред на световните лидери на срещата в ООН

Ще отстреля ли Путин "няколко заека" с едно пътуване до Ню Йорк

28.09.2015 | 15:35 Редактор: Мариета Иванова
Конфликтът в Сирия оглавява дневния ред на световните лидери на срещата в ООН

Конфликтът в Сирия ще бъде в центъра на интензивна дипломатическа дейност в Ню Йорк, където се провежда  70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

В рамките на събитието се очаква да се проведе и дългоочакваната среща между президентите на Русия и САЩ- Владимир Путин и Барак Обама, предава BBC. Москва предлага да бъде разгледана идеята за създаване на международна контактна група за Сирия, която да включва Русия, САЩ, Иран, Турция, Саудитска Арабия и Египет.

BBC отбелязва, че заплахата от екстремисти от Ислямска държава и потокът от сирийски бежанци към Европа са провокирали търсенето на спешно решение за прекратяване на конфликта в Сирия.

Заместник-външният министър на Русия Михаил Богданов предложил Русия и САЩ да вземат участие в мирните преговори за Сирия следващия месец, заедно с Египет, Иран, Саудитска Арабия и Турция, предава РИА-Новости.

Кореспондентът на BBC Стив Розенбърг в Москва припомня израза „да убиеш няколко заека с един изстрел” като допълва, че президентът Владимир Путин ще се „опита да убие множество политически и икономически зайци с едно пътуване до Ню Йорк”.
Речта му и срещата с президента Обама ще постави президента Путин в центъра на вниманието, насочвайки светлината на прожекторите към руския лидер, който дълго време е отбягван от Запада заради конфликта в Украйна. И ако той убеди Брак Обама да оставят настрана различията и да се включат заедно в борбата срещу Ислямска държава, Русия ще спечели на много нива- като задържи степен на влияние в Сирия, като подсили руската национална сигурност (Москва признава, че ИД представлява заплаха за Русия); и най-вече по линия на подобряване на международния имиджа на Русия- чрез ребрандиране на страната в сътрудник и пренасочване на вниманието от конфликта в Украйна. Ако Путин постигне това, ще направи първа стъпка в облекчаване на западните санкции за страната, отбелязва BBC. Преди това, отбелязват от медията, той трябва да убеди САЩ, че може да му се има доверие.